Noul prefect, Claudiu Brânzan, a fost instalat în prezenţa vicepremierului Dan Nica

Noul prefect, Claudiu Brânzan, a fost instalat în prezenţa vicepremierului Dan Nica
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noul prefect al judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a semnat primul document oficial cu pixul de jurnalist * Deşi abia demisionat din PSD, Claudiu Brânzan crede că partidele ar trebui să-şi asume culoarea politică a prefectului *

Un adevărat furnicar de politicieni a luat sâmbătă, cu asalt, Sala mare a Palatului Administrativ, la ceremonia de instalare a noului prefect al judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan. Feţele lungi, ale viitorilor foşti şefi de deconcentrate, erau compensate de feţe radioase ale viitorilor şefi. În uriaşul birou oval al Prefecturii nu mai erau locuri nici în picioare.

Parlamentarii PSD, în formaţie completă, se întreţineau cu parlamentarii PD-L, conduşi de Mircea Toader. Viitorul subprefect Cosmin Păun se familiariza cu următorul său loc de muncă. Nu lipseau nici aliaţii din PC: Bogdan Ciucă şi Eugen Durbacă.

Tema centrală de discuţie a aleşilor?! La ce oră au ajuns acasă după votarea bugetului de stat. Liberalii erau puţini şi mohorâţi, în frunte cu subprefecta Marcela Sighinaş şi directorul executiv al Prefecturii, Vasile Pârlog. Sergiu Tofan, şeful Direcţiei de Cultură, a fugit imediat după instalarea prefectului.

Unul pleacă, altul vine

Când a intrat viceprim-ministrul şi ministrul de Interne Dan Nica, urmat de noul prefect, Claudiu Brânzan, de primarul Dumitru Nicolae, preşedintele CJ Eugen Chebac şi secretarul de stat Aurel Nechita, sala a devenit şi mai neîncăpătoare.

Ministrul Dan Nica a citit mai întâi decizia premierului Emil Boc prin care prefectul Gabriel Panaitescu a devenit inspector guvernamental. „Vă mulţumesc pentru modul în care v-aţi exercitat atribuţiile de prefect şi vă doresc succes în noua funcţie de inspector guvernamental”, i-a spus Nica fostului prefect.

Emoţionat, Panaitescu a rostit discursul de adio: „Mulţumesc mult colegilor, directorilor de deconcentrate, care m-au sprijinit în cei nouă luni, cele nouă luni, cât am avut mandat de prefect. Urez în schimb, dlui prefect Brânzan multă sănătate şi succes”.

După câteva aplauze de complezenţă, ministrul Dan Nica a dat citire Hotărârii Guvernului României prin care Claudiu Brânzan exercită cu caracter temporar funcţia publică de prefect al judeţului Galaţi până la organizarea concursului în vederea ocupării definitive a postului. Hotărârea de înscăunare a prefectului Brânzan este semnată de premierul Emil Boc şi contrasemnată de vicepremier şi ministru al Administraţiei Dan Nica.

Pixul presei

Cu mâna pe Biblie şi Constituţie, Claudiu Brânzan a depus jurământul de prefect. Când  să semneze documentul, surpriză!, n-avea cu ce. S-a întors spre viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, dar nici el n-avea. În ajutorul lui au sărit ministrul Nica şi corespondentul Rompres, Dan Paic, fiecare cu câte un pix.

Brânzan s-a decis pe loc: l-a lăsat pe vicepremier cu mâna întinsă, a luat pixul presei şi a semnat jurământul de prefect. Ulterior, fostul coleg de presă i-a făcut cadou pixul. Având în vedere că Brânzan are 15 ani de presă (majoritatea la „Viaţa liberă”) şi a semnat primul său act cu pixul presei, se poate spune că la Galaţi presa e la putere. Măcar în Prefectură.

Insigna roşie la rever

Brânzan i-a asigurat pe şefii instituţiilor subordonate că „la conducerea prefecturii judeţului Galaţi nu se află un om politic. „Mi-am dat demisia din PSD şi singura politică ce se va face la Prefectura Galaţi va fi politica cetăţeanului judeţului Galaţi. Din acest moment, problemele şi interesele fiecărui gălăţean devin proiectele şi interesele prefectului judeţului Galaţi”, a spus Brânzan.

În pieptul său, prinsă la reverul sacoului, sclipea insigna roşie. „Din punctul meu de vedere este o prostie să ne gândim că prefecţii au fost vreodată apolitici. Mi se părea mai corect ca un partid să îşi asume şi culoarea prefectului, pentru că aşa este corect. Am devenit funcţionar public pe o procedură de urgenţă, în 12 zile cu tot cu anunţarea în Monitorul Oficial”, a declarat Brânzan.

După ce va analiza activitatea tuturor societăţilor şi serviciilor aflate în subordinea prefectului, va vedea dacă se impun anumite schimbări.

Weekend plin

Chiar dacă şi-a început mandatul de prefect în weekend, Claudiu Brânzan n-a avut relaş. La câteva ore după depunerea jurământului a avut parte de protestul susţinătorilor sportului gălăţean.

Duminică, i-a invitat pe şefii Poliţiei la prefectură pentru o discuţie informală. Cum numirea sa a coincis cu marşul suporterilor, prefectul a punctat: „Sportul gălăţean va avea o poziţie prioritară şi ştiu că deja colegii de la Primărie au în vedere proiecte care vor primi finanţare prin campania naţională de investiţii”, a spus prefectul.

Claudiu Brânzan a mai spus că Sala Sporturilor i se pare foarte greu de refăcut şi că mai ieftină ar fi construirea, în afara Galaţiului, a unui complex sportiv modern.

La final, s-a ciocnit o cupă de şampanie. Unii au băut-o de bucurie, alţii de necaz.

Citit 2366 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.