UPDATE Şase persoane arestate în dosarul ˝Stâna morţii˝ de la Frumuşiţa

UPDATE Şase persoane arestate în dosarul ˝Stâna morţii˝ de la Frumuşiţa
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 14:25 - Şase persoane au primit ordonanţe de reţinere în dosarul fraţilor Enache. Cei şase sunt acuzaţi de privare de libertate în mod ilegal, sclavie şi instigare la tâlhărie. Printre cei reţinuţi de procurori se numără şi cei trei fraţi Enache.
Cine sunt cei şase şi care dintre ei a primit şi mandat de arestare preventiv aflaţi în ziarul nostru de mâine. (Teodora Miron)


 • Bătăi, torturi, înfometare şi muncă la sânge este tratamentul la care au fost supuse în ultimii doi ani cel puţin 40 de persoane - bărbaţi, femei şi copii - de către fraţii Enache din Frumuşiţa * Victimele povestesc coşmarul prin care au trecut * Capi ai unei grupări care numără cel puţin şapte persoane, mocanii au fost săltaţi ieri de poliţişti sub acuzaţiile de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol

O familie din Frumuşiţa care se ocupă cu creşterea animalelor a reuşit, în doar câţiva ani, să scrie, probabil, cea mai neagră pagină din istoria localităţii şi a împrejurimilor. Neculai, Valerică şi Sorin Enache sunt fraţi şi fiecare dintre ei are propriile turme, care însumează peste 4.000 de oi. O adevărate avere, pentru care fiii mocanului Enache - om temut în comunitate - nu s-au dat înlături de la nimic. Dovadă stă faptul că zeci de oameni au ajuns să muncească la stânele lor, autorităţile stabilind că, numai în ultimii doi ani, cel puţin 40 de persoane care au muncit pentru aceşti fraţi au suferit chinuri inumane, care nu aveau nimic în comun cu nişte raporturi de muncă cât de cât fireşti. Terifiant este faptul că tocmai femeile şi zecile de minori, recrutaţi din familii sărace cu promisiunea că vor avea de muncă şi un ban asigurat, sufereau cel mai mult: bătăi, umilinţe, violuri şi chiar torturi erau îndurate de cei obligaţi să aibă grijă de averea mocanilor temuţi în împrejurimi.

„A venit acasă şi m-a cumpărat”

Despre abuzurile fraţilor Enache, „Viaţa liberă” a scris nu o dată, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că aceştia erau un pericol pentru cetăţeni, dar şi pentru culturile agricole pe care le-au distrus cu zecile de hectare numai în această vară. Cele semnalate nu au rămas fără ecou, poliţiştii declanşând o anchetă în urmă cu trei luni, aceasta culminând cu 17 descinderi efectuate ieri dimineaţă la domiciliile fraţilor Enache, la stâni şi grajduri. Ceea ce au găsit i-a lăsat pe poliţişti fără cuvinte. O mizerie de nedescris în care erau obligaţi să trăiască ciobanii şi  zeci de suflete chinuite, la limita sălbăticiei. Printre ei, şi copii care s-au bucurat că teroarea în care trăiseră a luat sfârşit.
Ionuţ este unul dintre martorii care face parte din grupul de 24 de persoane aduse ieri la sediul IPJ Galaţi. Are 16 ani, a absolvit opt clase şi este din comuna Mitoc, judeţul Vaslui. De pe 17 august s-a aflat la stâna lui Valerică Enache. „M-a luat de acasă. A zis că mă plăteşte bine, că nu îmi face niciun rău. Le-a dat părinţilor mei un milion şi jumătate de lei. Eu am venit primul şi fratele meu a venit pe 23. El are 15 ani. Ne puneau să muncim la oi, la casă. Nu ne-au dat nici un ban. Mâncam de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, o cutie de pateu şi o pâine. Dormeam într-o cocioabă, în sat”, ne-a povestit adolescentul, unul dintre cei opt copii ai familiei sale.
Copilul, care nu are mai mult de 50 de kilograme, avea să resimtă furia stăpânului său în momentul în care a vrut să plece acasă. A fugit, dar a fost prins şi adus cu forţa înapoi la stână. „Am vrut să mă duc acasă, dar nu m-a lăsat. Îmi zicea mereu că el m-a luat, el mă duce. E vorba de Valerică Enache. Am încercat să fug o dată, dar a trimis un băiat după mine şi m-a adus înapoi. M-a luat de gât şi mi-a spus că, dacă mai încerc o dată, mă omoară”, continuă ciobănaşul, cu lacrimi în ochi.
Copilul chinuit s-a alăturat ieri familiei sale. Mama sa a venit tocmai de la Vaslui să îl ia de la poliţie şi susţine că nu s-a gândit niciodată că îşi trimite fiul în iad. „Noi suntem săraci, dar aveam ce mânca, nu i-am pus eu să se ducă. Am crezut că banii pe care mi i-a dat au fost un avans la salariul lui, că au zis că o să îi dea şapte milioane pe lună. Abia când am văzut că nu pot vorbi cu el decât cinci minute, la telefon, şi când mi-a zis că îi merge greu, mi-am dat seama la ce s-a dus”, susţine Geta Amarandei (37 ani). Femeia, la fel ca şi alţi părinţi care şi-au dat copiii pe mâna ciobanilor, va trebui, cel mai probabil, să-şi susţină versiunea şi în faţa celor de la Protecţia Copilului Vaslui.

Primul caz de sclavie din Galaţi

Fraţii Enache, despre care poliţiştii spun că sunt capi ai unei grupări care a acţionat în maniera descrisă mai sus încă de la începutul anului 2010, au fost aduşi ieri sub escorta trupelor speciale la sediul IPJ, sub o serie de acuzaţii extrem de grave, din care cea mai teribilă este cea de sclavie.
Informaţiile pe care le-au adunat anchetatorii până la momentul descinderilor la mai multe locaţii din Frumuşiţa, Măstăcani şi Stoicani sunt terifiante, indicând că fraţii Enache îşi chinuiau angajaţii prin metode demne de Evul Mediu. „Aceşti membri ai grupării racolau persoane, bărbaţi, femei şi minori, din judeţele Galaţi, Vrancea şi, cu precădere, Vaslui, cărora le promiteau că îi vor aduce la muncă şi le vor da nişte bani, despre care spuneau că îi vor pune pe CEC, deşi niciunul nu a văzut niciodată vreun leu. Îi exploatau, de dimineaţă, de la ora 4,00 la ora 22,00 - 23,00 aceşti oameni munceau fără nici un fel de pauză. Mâncarea era foarte puţină, uneori se rezuma la un codru de pâine şi ăla mucegăit sau ros de şobolani, dormeau în nişte condiţii primitive, în bordeie din paie”, explică cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi.
Poliţiştii au aflat şi regimul la care erau supuşi ciobanii care îndrăzneau să le amintească stăpânilor de animale să-i plătească sau cei care încercau să evadeze. „Cei care se răzvrăteau în vreun fel erau bătuţi în faţa celorlalţi ciobani. Au fost şi situaţii în care unii au reuşit să plece, dar i-au adus înapoi, i-au bătut, i-au băgat în beci, i-au legat de mâini, de picioare, le-au pus şi căluş în gură. Au fost şi câteva femei care au muncit pe brânci fără a primi nici un ban. Majoritatea au fost violate, obligate să întreţină raporturi sexuale şi cu membrii grupării, dar şi cu toţi ciobanii. Au distrus importante culturi agricole de pe raza mai multor comune, au furat produse agricole”, completează cms. şef Căpătan.
Cei şapte suspecţi aduşi ieri la poliţie sunt acuzaţi de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol. Ei urmau a fi prezentaţi procurorilor de pe lângă Judecătoria Galaţi şi, cel mai probabil, magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

Citit 6213 ori Ultima modificare Vineri, 02 Noiembrie 2012 14:30

15 comentarii

 • postat de YOYO
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 18:23
  Daspagubiri materiale la fiecare din cei 40,astfel incat sa-si vanda si mama oilor ca sa acopere cheltuiala. LA PUSCARIE CU EI SI VIOLATI PE RAND ASA CUM FACEAU EI CU SLUGILE LOR. SI PUSI SA SE VIOLEZE SI EI INTRE EI,ASA DE DRAGUL DIVERSITATII. DA-LE DOAMNE ANI MULTI DE PUSCARIE SI VIOLATORI IN CAMERA ( SA-I VEZI CAND INTRA CE LE PUNE PERDELUTA DE LA INTRARE IN CAMERA PE OCHI SI SE GASESTE UNU SA TIPE DIN FUNDUL CAMEREI..............:"S-A GASIT MIREASA" ! " S-O PE EA" !
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 16:04
  Intr-o comunitate mica nu se putea ca politistul local,primarul,preotul,vecinii sa nu stie cu ce se ocupa aceste brute.Imposibil.Din stina asta multi sugeau si din acest motiv incercau sa treaca cu vederea abuzurile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de virgil 20
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 15:14
  Propun autoritatilor competente confiscarea animaelor si date celor care au muncit si au indurat foamea si bataile date .
  0
  0
  Raportează
 • postat de virgil 20
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 15:14
  Propun autoritatilor competente confiscarea animaelor si date celor care au muncit si au indurat foamea si bataile date .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sanda
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 14:24
  Taranii din Romania sunt banditi si criminali, needucati, nesimititi, inculti, obraznici, toti ne-am lovit de ei si ne vom lovi, ne fac de rusine in toata lumea, iar comunismul cu industrializarea fortata pe langa alte nenorociri, sunt vinovati si de faptul ca au adus ff multi tarani la oras, iar acum vin la rand odraslele lor prost crescute...
  Cand erau acolo la tara nu-i stiau nimeni dar de cand au invadat orasele, asistam numai la infractiuni, niste salbatici! De taranii astia nu mai gasesti un loc de munca dupa ce ai terminat o facultate serioasa, cand ii vazi bine infipti in posturi bune caldute, cu un amarat de liceu sau o acolo o facultate particulara facuta la 40-50 de ani, uitati-va cum stiu sa dea din coate, sa dea spaga, sa fure, sa minta, sunt mai rau ca tig**nii, oriunde avem de suferit din cauza acestor nemernici de tarani, acasa sau la servici, pe strada, iti rad in nas si te fac prost .
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 13:54
  Avem pretentia ca europa sa ne priveasca cu alti ochi cand printre noii sunt cu duiumul animale salbatice lasate in libertate...rusine politiei din romania..imi este scarba de cum am putut ajunge datorita coruptiei si a mafiei din politie nu mai exista legi pt nimeni..marlani astia trebuie impuscati pe loc...
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 02 Noiembrie 2012 13:39
  CATRE VL
  Politistul de la postul local mai este in fuctie?Daca da, ,,felicitati-i" pe superiorii lui cu o MARE BILA NEAGRA!Daca nu,intrebati-l cati miei a inghitit si mai ales din cate MIOARE s-a infruptat la stana?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vlad
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 13:15
  Ar trebuie trase in teapa specimenele Enache.
  0
  0
  Raportează
 • postat de d
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 11:29
  toate aceste magarii si muuuulte altele sau petrecut cu avizul tacit al politistilor locali ,care nu aveau nimic de castigat daca erau de partea dreptatii celor saraci si umiliti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Flory
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 09:53
  Puteti crede ca seful de post al Politiei din comuna nu cunostea situatia???? Nu cred.Increngatura relatiilor este mare.Dle Capatan,"descifrati" si anihilati total aceasta banda de nemernici ...ca nu cumva sa se nasca din aceste chinuri vre-un Rambo...vre-un Zorro...sau mai stiu eu cine ptr a se face dreptate.Sa ajuns la capatul funiei in toate... din tara asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 08:51
  E bizar cum poti in sec XXI sa ai sclavi, sa furi sa violezi, sa distrugi, etc., ani de zile fara sa patesti nimic. Eu nu cred ca nu se stia, cazul fratilor Enache fiind de notorietate. Ar trebui politistii locali sa fie acuzati de neglijenta in serviciu si condamnati ca si partasi la toate infractiunile comise. Oricum, ce s-a intamplat in Frumusita nu este ceva iesit din comun, facand parte din cotidianul satului romanesc. Rusine oamenilor din Frumusita ca au tolerat asaceva langa ei. Si voi vreti cu taranii astia salbatici sa fim acceptati in Europa?!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lori
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 08:38
  traim intr-o tara in care ne imbatam cu apa rece, .., ce credeti ca sefii politiei, parchetelor nu stiau de mafia si de subjugarea de la Frumusita??? dar cine sa manace mieii si carlanii!!!!, sa fim seriosi, traim in Romania
  0
  0
  Raportează
 • postat de rosasana
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 08:18
  Eu ma intreb daca vor face puscarie acesti Enache sau vor cumpara judecatorii...in Galati e mafie si in tribunal doar...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 02 Noiembrie 2012 01:57
  PICATURA CHINEAZEASCA MERITA ASTIA, POLITISTII DIN SAT DACA STIAU SITUATIA, SI PROCURORII SI JUDECATORII DACA II LASA SCAPATI!
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 02 Noiembrie 2012 01:51
  O fi intamplare ca si domnul Baila are drum des pe la Frumusita? Nu de alta dar tot am citit de acesti frati Enache in ziar. Mari infractori dom`le. Nu puteau iesi galatenii pe strada de frica lor. Se plimbau cu masini de sute de mii de euro prin oras, sfidand oamenii care muncesc pe salarii mizerabile si nimeni nu le putea face nimic. Erau precum elefantul roz din mijlocul sufrageriei. Mare noroc pe noi ca s-a facut dreptate...
  Acum, ca i-au retinut, sper ca s-a rezolvat una din marile probleme ale judetului si ca primaul din Frumusita e multumit. La fel si domnul Baila. Saptamana asta va creste tirajul. Distribuiti ziare gratis in Frumusita.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.