Directorul unei instituţii de stat din Galaţi nu şi-a mai plătit întreţinerea de cinci ani

Directorul unei instituţii de stat din Galaţi nu şi-a mai plătit întreţinerea de cinci ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În vreme ce gălăţenii cu venituri minime fac eforturi uriaşe ca să-şi plătească la timp întreţinerea, iar pensionarii renunţă la medicamente şi mâncare pentru a nu rămâne datori la utilităţi, un director plătit, "săracul", din bani publici, nu şi-a mai plătit întreţinerea din 2008. Este vorba de directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), Marcel Lapoviţă, care a reuşit să acumuleze, la întreţinere, o datorie de 36.463 de lei şi a fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari 185, din care face parte, pentru recuperarea sumei.

Administratoarea asociaţiei, Mariana Toader, ne-a povestit că ultima dată când a venit să plătească la întreţinere a fost în anul 2008. „De atunci n-a mai adus bani. M-a ameninţat când l-am trecut prima dată pe lista restanţierilor şi mi-a spus că o să plătesc eu toate sumele acumulate”, ne-a povestit administratoarea. Aceasta spune că şi vecinii, şi preşedintele i-au atras atenţia că trebuie să plătească ceea ce consumă, dar directorul i-a sfidat. E adevărat, asociaţia din care face parte are o datorie de aproximativ nouă milioane de lei, iar, în topul datornicilor, Marcel Lapoviţă ocupă locul al doilea, după o societate comercială cu un debit aproape dublu faţă de al lui.

Cine este Marcel Lapoviţă

Marcel Lapoviţă a încetat să mai plătească întreţinerea de pe vremea când făcea parte din conducerea furnizorului local de apă caldă şi căldură, SC Apaterm. De profesie inginer, Lapoviţă a ocupat, în perioada octombrie 2004 - iunie 2008, funcţia de director comercial la Apaterm, iar din iulie 2008 până în septembrie 2011 funcţia de şef departament achiziţii publice în cadrul societăţii. Din decembrie 2012, a venit în fruntea OJPDRP. De circa doi ani a devenit membru PSD, renunţând la carnetul de partid al PC. Numai că, probabil nu a uitat îndemnul lansat de preşedintele PC, Eugen Durbacă, în urmă cu câţiva ani, către gălăţeni: să nu-şi mai plătească întreţinerea, pentru că facturile nu sunt reale! Şi s-a conformat! Chiar şi după schimbarea partidului, în condiţiile în care salariul de director îi permite efortul financiar al plăţii facturilor.

„Nu se pune problema să nu vreau să plătesc”

„Dacă legea mi-o cere, voi plăti. Asociaţia de Proprietari m-a chemat în instanţă, apoi am fost la mediator, apoi iar în instanţă. În cele din urmă, instanţa a considerat perimată cererea asociaţiei. Am chitanţă conform căreia am plătit 4.000 de lei, iar asociaţia a înregistrat 1.300. Este foarte posibil ca dumnealor să poată contesta şi ataca în continuare deciziile instanţei. Nu ştiu. Voi plăti ce mi se va cere prin lege, dar nu aşa cum mi-au cerut cei de la asociaţie. Momentan sunt internat în spital şi regret că nu vă pot prezenta, chiar la acest moment, documentele de care dispun. În perioada în care am refuzat să plătesc, eram director la Apaterm şi vedeam clar că datoriile nu pot fi atât de mari cum calculase asociaţia”, ne-a declarat Marcel Lapoviţă.

Potrivit portalului Judecătoriei Galaţi, Asociaţia de Proprietari nr. 185 a deschis acţiunea împotriva locatarului Marcel Lapoviţă în luna iulie a anului 2009, iar în octombrie 2011, instanţa a decis că cererea asociaţiei este perimată.

„Nu este singurul”

„Din păcate, Marcel Lapoviţă nu este singurul caz de acest gen. Potrivit statisticilor noastre, opt la sută dintre gălăţenii care stau la bloc însumează 80 la sută din datoriile asociaţiilor de proprietari. Cu asemenea datorii la întreţinere, nu e de mirare că tremurăm de spaima că nu vom mai avea căldură la iarnă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Citit 5976 ori Ultima modificare Joi, 17 Octombrie 2013 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.