Miting aviatic, la 100 de ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un planor construit de el

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile din oraşul hunedorean Geoagiu au organizat, duminică, un miting aviatic în satul Aurel Vlaicu, fost Binţinţi, la o sută de ani de când inventatorul român a zburat pentru prima dată cu un planor construit de el, transmite corespondentul NewsIn.

În satul natal al pionierului aviaţiei mondiale, piloţii Aeroclubului României şi ai Aeroclubului "Constantin Manolache" din Deva l-au omagiat pe Aurel Vlaicu survolând localitatea cu aeronave uşoare. Este de remarcat şi omagiul adus de aviaţia militară, prin batalionul de la Câmpia Turzii, de unde au decolat trei supersonice MIG 15 şi trei elicopetere PUMA care au trecut în zbor pe deasupra casei memoriale. La eveniment au participat şi elevi-piloţi ai Aeroclubului din Deva.

S-au împlinit 100 de ani de când Aurel Vlaicu, unul dintre cei trei pionieri ai aviaţiei româneşti (alături de Traian Vuia şi Henri Condă), s-a ridicat pentru prima dată de la sol, la comenzile unui planor conceput şi construit de el însuşi. Ulterior, a construit trei modele de avion. Cu „Vlaicu nr. 2” a câştigat, în 1911, numeroase premii la concursul din localitatea austriacă Aspern. O machetă parţial funcţională a aparatului a fost expusă şi chiar a rulat pe străzile din localitate.

Comandantul-adjunct al Aeroclubului Deva, Graţian Tînc, a citit, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria oraşului Geoagiu, de care aparţine satul Aurel Vlaicu, ce scria în epocă ziarul vienez Neue Freie Presse: „Minunate şi curajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care şade aviatorul. De câte ori se răsucea (vira) maşina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplatea pe român cu ovaţii furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit”.

Sute de persoane au asistat la mitingul aviatic de la Aurel Vlaicu.

Citit 681 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.