Softul pentru CARDUL DE SĂNĂTATE a fost BLOCAT pentru mai multe ore

Softul pentru CARDUL DE SĂNĂTATE a fost BLOCAT pentru mai multe ore
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sistemul informatic care gestionează funcţionarea cardului naţional de sănătate a fost blocat, vineri dimineaţă, 18 septembrie, pe o durată de mai mult ore. În tot acest timp, medicii de familie, cei specialişti, spitalele şi farmaciile au putut lucra doar offline. Practic, nu au mai putut fi prescrise reţete compensate sau gratuite, şi nici un au putut fi făcute internări sau externări. Cu toate, acestea, medicii au putut oferi servicii medicale, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Medicii gălăţeni au fost întâmpinaţi de această problemă chiar din momentul în care şi-au început programul la cabinete. Atunci când au încercat să înregistreze în sistem serviciile oferite pacienţilor, pe baza cardurilor acestora de sănătate, pe ecran le-a apărut mesajul „card neidentificat”. „Unii pacienţi nu au înţeles că nu este vina noastră şi au fost cazuri în care unor colegi de-ai mei li s-a vorbit urât. Partea neplăcută este că oamenii au fost nevoiţi să aştepte destul de mult la uşa cabinetelor, până ce eroarea a fost rezolvată. Pe de altă parte, dacă oferim consultaţii fără card, comitem o ilegalitate, având în vedere că documentul a devenit obligatoriu de la 1 septembrie”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Vasile Ciruchea, preşedintele CNAS, a explicat însă că medicii au putut oferi servicii medicale şi în perioada în care sistemul informatic a fost blocat. „Serviciile medicale pot fi acordate, pentru că amprenta de timp şi de loc a cardului funcţionează. După ce amprenta a fost creată, medical trebuie să înregistreze în sistem serviciul pe care l-a oferit, în termen de 72 de ore. Altfel, serviciul nu-i poate fi decontat medicului”, a precizat Ciurchea.

Potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, dr. Elena Vrabie, defecţiunea a apărut la ora 6,55 şi a durat până la 11,40. În tot acest timp, în spitale, spre exemplu, au putut fi acordate doar serviciile medicale de urgenţă.

Citit 1228 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Septembrie 2015 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.