Bolile care UCID cei mai mulţi gălăţeni

Bolile care UCID cei mai mulţi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

*Şase din zece decese sunt cauzate de bolile de inimă * În 2015, numărul bolnavilor de cancer din Galaţi a crescut cu 25 la sută * Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană

Şase din zece decese înregistrate în Galaţi sunt cauzate de bolile de inimă. La rândul lor, tumorile maligne sunt răspunzătoare de aproximativ 20 la sută din totalul deceselor din judeţul nostru. Următorii ucigaşi sunt bolile digestive şi cele ale sistemului respirator. Împreună, toate aceste afecţiuni sunt principalele cauze de mortalitate în rândul gălăţenilor.

În ţară, situaţia se prezintă în mod asemănător. Abia când extindem aria de comparaţie, observăm că, în Europa, doar 48 la sută dintre decese sunt cauzate de afecţiuni ale inimii, cu 12 la sută sub media din România. Şi rata de vindecare a pacienţilor români diagnosticaţi cu cancer este simţitor mai mică decât cea din alte ţări de pe continent.

Toate aceste lucruri au făcut ca românii să aibă cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Situaţia este una îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât majoritatea îmbolnăvirilor ar putea fi evitate, spun medicii, prin respectarea câtorva reguli simple, ce ţin de stilul de viaţă.

Tot mai mulţi tineri, la spital, cu urgenţe cardiace

Dintre cele aproape 6.000 de decese înregistrate anul trecut în judeţul Galaţi, 3.522 au fost cauzate de boli de inimă. În primele nouă luni ale acestui an, alţi 2.724 de gălăţeni au murit din cauza aceloraşi afecţiuni. Medicii atenţionează că, în ultimii 15 ani, incidenţa bolilor cardiovasculare a crescut, fiind diagnosticaţi din ce în ce mai mulţi tineri.

"Numărul tinerilor care vin la spital pentru urgenţe cardiace este din ce în ce mai mare. Într-adevăr, a coborât foarte mult pragul de apariţie a bolilor cardiovasculare cauzate de factorii de risc cardiovascular. Numărul pacienţilor tineri care fac boli cardiace ischemice (angină pectorală, infarct miocardic) este în creştere în toată ţara, iar Galaţiul nu face excepţie. Fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, alimentaţia nesănătoasă sunt principalii factori care contribuie la apariţia bolii cardiace ischemice la persoane din ce în ce mai tinere", a precizat medicul cardiolog Lucica Grigorică.

Cancerul, tot mai des întâlnit

Peste 1.000 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu cancer, în primele nouă luni ale acestui an. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când au fost depistaţi 828 de bolnavi cu tumori maligne, în 2015 s-a înregistrat o creştere cu peste 25 la sută a incidenţei acestei boli.

Cancerul colorectal sau cel de pancreas au devenit de două ori mai frecvente, de la un an la altul. În timp ce în primele nouă luni din 2014 medicii diagnosticaseră 50 de pacienţi cu tumori maligne colorectale şi 12 cu tumori la pancreas, în 2015 numărul de bolnavi nou diagnosticaţi a crescut la 104, respectiv, 24.

Alarmantă este şi creşterea incidenţei cancerului de sân, 141 de gălăţence aflând că suferă de această cumplită boală în primele nouă luni din 2015, faţă de 124, în 2014.

De asemenea, şi cancerul pulmonar sau cel de ficat sunt mai des întâlnite în rândul gălăţenilor, în acest an, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Fumatul, lipsa de mişcare şi obezitatea, principalii inamici

"Metodele de prevenire a bolilor de inimă nu necesită un efort prea mare din partea pacientului, ci mai multă voinţă. Metodele sunt simple şi uşor de urmat şi pot preveni nu doar afecţiunilor cardiovasculare, ci şi alte tipuri de afecţiuni, care nu ţin de aparatul cardiovascular. Respectiv afecţiunile maligne, cele ale aparatului digestiv sau ale aparatului respirator. Hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului sangvin, sedentarismul, obezitatea şi greutatea supraponderală, reacţia organismului faţă de stres, excesul de alcool şi fumatul sunt principalii factori de risc nu doar în cazul bolilor de inimă, ci şi pentru celelalte afecţiuni amintite", se arată într-un comunicat al DSP Galaţi.

Toţi factorii de risc enumeraţi mai sus ţin în egală măsură de gradul de educaţie şi de voinţa fiecăruia. În afară de aceste aspecte, însă, medicii atrag atenţia că lipsa unui program naţional de prevenţie, în cazul bolilor răspunzătoare pentru cele mai multe dintre decese, nu fac decât să contribuie la înrăutăţirea situaţiei. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras deja atenţia că bolile de inimă şi cancerul vor deveni din ce în ce mai frecvente, în următorii 20 de ani.

Foto: Bogdan Codrescu        

Citit 3846 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Noiembrie 2015 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.