Luni - carte plus ziar, la doar 8 lei

Luni - carte plus ziar, la doar 8 lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Moarte la răscruce”, un roman fascinant *

Japonia, 1603. Ţara îşi revine cu greu după războiul sângeros încheiat cu instaurarea shogunatului Tokugawa. Undeva în munţi, lângă sătucul Suzaka, roninul Matsuyama Kaze descoperă la o răscruce cadavrul unui negustor ucis cu o săgeată.

Un incident aparent neînsemnat într-o epoca sângeroasă, dar Kaze vede dincolo de aparenţe. Săgeata este lucrată cu o mare fineţe, iar ţăranii spun că mortul a fost adus de un demon.

Ciudatul senior al ţinutului, interesat mai degrabă de teatrul Nō şi de obiceiurile rafinate din perioada Heian, găseşte imediat un ţap ispăşitor. Intrigat, samuraiul rătăcitor se hotărăşte să-şi întrerupă călătoria. Sufletul îi cere să afle adevărul pentru a salva un nevinovat, datoria îi dictează să-şi continue misiunea, aşa cum le-a promis defuncţilor săi stăpâni.

Trei romane sub aceeaşi copertă - unul poliţist, unul istoric şi unul de aventuri -, Moarte la răscruce descrie magistral Japonia uimitoare de la începutul secolului al XVII-lea şi singurătatea unui samurai legat pe viaţă de o datorie de onoare.

Autorul romanului, Dale Furutani (n. 1946), este primul american de origine asiatică devenit câştigător a două mari premii pentru literatura poliţistă, „Anthony” şi „Macavity” (pentru romanul de debut Death in Little Tokyo, 1993, nominalizat şi la premiul Agatha). De altfel, în presă, Furutani este numit „cel mai cunoscut dintre scriitorii americani de origine japoneză”.

Familia sa, originară din prefectura Yamaguchi, a emigrat în Hawaii în 1896. Scriitorul a crescut în California, unde şi-a făcut şi studiile: literatura la California State University şi marketing la UCLA. A lucrat apoi la Yamaha, la Nissan şi la Edmunds.com.

A fost invitat de câteva ori să ţină conferinţe la Biblioteca Congresului, atât în calitate de scriitor, cât şi în calitate de american de origine japoneză. Furutani locuieşte lângă Seattle (statul Washington), dar petrece multă vreme în Japonia.

"Moarte la răscruce" (Death at the Crossroads, 1998) este primul roman din trilogia „Misterele samuraiului”, din care mai fac parte Jade Palace Vendetta (1999) şi Kill the Shogun (2000).

Citit 1258 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.