Acuzat de crimă, dar liber

Acuzat de crimă, dar liber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comunicarea defectuoasă dintre autorităţile române şi cele din Serbia a creat o situaţie fără precedent, ducând la eliberarea unui om care a comis o crimă *

Gheorghe Palade, cel care în 2004 a ucis o tânără pe teritoriul Serbiei, a fost pus în libertate de magistraţii Curţii de Apel, nu pentru că ar fi nevinovat, ci pentru că a depăşit durata rezonabilă a măsurii arestului preventiv.

În traducere, omul nefiind condamnat pentru crima pe care a săvârşit-o, a stat în arest preventiv patru ani de zile, lucru care a fost considerat în totală neconcordanţă cu legislaţia europeană. Mergând pe firul poveştii ajungem în martie 2004, când Palade şi Iordan Dănuţ Maravela au ucis-o pe Alina Coteţi, luându-i 1.000 de euro şi un carton de ţigări.

Cei doi se aflau în Serbia şi au realizat că prin muncă onestă nu vor putea să strângă banii atât de necesari lor ca să ajungă în Italia şi au decis să-l atragă într-o cursă pe tatăl Alinei. Acesta făcea transport de persoane peste graniţă, acesta fiind motivul pentru care ei erau convinşi că are bani la el tot timpul.

Au omorât-o, după care i-au dat foc

Maravela şi Palade l-au sunat spunându-i că au nişte persoane care doresc transport, numai că nu au luat în calcul faptul că în locul lui ar fi putut veni Alina. Când au văzut-o, i-au spus că trebuie să meargă într-o localitate de unde să-i ia pe români.

Pe drum, fata a fost strangulată, luându-i-se banii şi un carton de ţigări. Ca să ascundă cadavrul, au dat foc maşinii. Potrivit comunicatelor vremii, Palade a reuşit să fugă, iar Maravela a fos prins de autorităţile sârbe.

Palade a fost capturat abia în ianuarie 2007, iar anul trecut Tribunalul l-a condamnat la 23 de ani de puşcărie şi la plata a 55.000 de lei cu titlu de daune morale şi materiale către familia victimei.

Se reţine însă în decizia acestei instanţe că în ceea ce-l priveşte pe Maravela nu a fost realizată procedura de preluare. Mai exact, pentru aceeaşi faptă, judecătorii din Serbia l-au judecat pe Maravela, condamnându-l la 15 ani de puşcărie.

O comunicare proastă a dus la o situaţie paradoxală

Palade a făcut recurs, iar magistraţii Curţii i l-au admis, desfiinţând sentinţa şi trimiţând dosarul spre rejudecare. Aici însă a intervenit ruptura, deoarece demararea demersurilor cu Serbia pentru aducerea în ţară a lui Maravela s-a lovit de ceva care nu funcţionează în Ministerul Justiţiei.

Din decembrie 2010 şi până acum, nu s-a putut face absolut nimic în acest dosar din cauza lipsei relaţiilor care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiţiei în legătură cu transferul lui Maravela, lucru care este precizat şi pe site-ul Tribunalului.

De aici întreaga situaţie devine cu adevărat şocantă: un om acuzat de crimă a fost pus în libertate, cu obligaţiile aferente, pentru că s-a depăşit durata rezonabilă a arestului preventiv. 

Un arest preventiv de patru ani

Avocatul lui Palade ne-a explicat că judecătorii nu au avut în vedere vinovăţia sau nevinovăţia clientului său. „Aici este vorba despre două situaţii total diferite”.

„Îl avem pe Maravela care este condamnat de un tribunal din Serbia la 15 ani de închisoare şi pe Palade care se află în arest preventiv de patru ani de zile, iar din acest punct de vedere, judecătorii au decis că s-a depăşit acea durată rezonabilă a măsurii arestului preventiv”, ne-a declarat avocatul Gigel Potrivitu.

Citit 1452 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.