Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
2 comentarii

Soţul supravieţuitor are dreptul la moştenirea averii lăsate de soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu era divorţat de acesta (nu există o hotărâre de divorţ definitivă sau un certificat de divorţ eliberat pe cale administrativă ori prin procedură notarială).

Nu are relevanţă durata căsătoriei, starea materială a soţului supravieţuitor, dacă soţii au avut sau nu copii, ori dacă erau despărţiţi în fapt.
Codul civil stabileşte că soţul supravieţuitor are dreptul la o parte din moştenire în funcţie de clasa de moştenitori legali cu care acesta vine în concurs, şi anume:
- un sfert de moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului (copiii, nepoţii din copii etc.);
- o treime din moştenire, dacă vine în concurs cu părinţii şi fraţii/ nepoţii sau strănepoţii de frate ai defunctului;
- o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs numai cu părinţii defunctului sau numai cu fraţii/nepoţii ori strănepoţii de frate ai defunctului;
- trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs cu bunicii, străbunicii sau cu unchii, mătuşile, verii primari ai defunctului.
În lipsa acestor moştenitori legali, sau dacă niciunul nu vrea ori nu poate să vină la moştenire (renunţă sau este nedemn), soţul supravieţuitor beneficiază de întreaga moştenire a soţului decedat.
Pe lângă partea (cota) succesorală care i se cuvine, soţul supravieţuitor are şi un drept temporar de abitaţie (de folosinţă) asupra casei în care a locuit în timpul vieţii soţului decedat.
Pentru a beneficia de acest drept, soţul supravieţuitor trebuie să fi locuit în casa respectivă până la data deschiderii moştenirii şi să nu fie titular al unui drept real de folosinţă asupra altei locuinţe corespunzătoare nevoilor sale.
De asemenea, trebuie ca această locuinţă să facă parte din bunurile moştenirii.
Dreptul de abitaţie durează până la ieşirea din indiviziune, însă nu mai puţin de un an de la data deschiderii moştenirii.
Dacă soţul supravieţuitor se recăsătoreşte, dreptul de abitaţie încetează, chiar înainte de împlinirea acestui termen.
Codul civil mai prevede că atunci când nu vine la moştenire în concurs cu descendenţii defunctului, ci cu alţi moştenitori, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota sa legală, mobilierul şi obiectele de uz casnic pe  care soţii le-au folosit în comun (ex.: televizorul, obiectele de menaj, aragazul, frigiderul, maşina de spălat rufe etc.).

Citit 5633 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 18:06

2 comentarii

 • postat de Sandu Miercuri, 14 Februarie 2018 07:04 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  0

  In acest caz sotul supravietuitor mosteneste tot .

  Raportează
 • postat de sile Marți, 13 Februarie 2018 12:35 89.35.216.*** Link la comentariu
  0
  4

  ce se intimpla daca sotii au facut fiecare testament in favoarea celuilant .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.