Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Suma achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru poate fi restituită (integral, parţial sau proporţional), la cererea persoanei interesate, în situaţiile prevăzute, expres şi limitativ, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, şi anume:

- taxa plătită nu era datorată sau s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
- acţiunea sau cererea a rămas fără obiect în timpul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
- acţiunea corect timbrată a fost anulată pentru neîndeplinirea cerinţelor formale prevăzute de lege, în cadrul procedurii de regularizare, sau reclamantul a renunţat la cererea de chemare în judecată până la comunicarea acesteia către pârât (în ambele cazuri se restituie jumătate din taxa de timbru plătită);
- în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat (se restituie jumătate din taxa de timbru achitată).
De asemenea, taxa judiciară de timbru se restituie în situaţia în care contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea este definitivă (taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei).
Dreptul de a solicita restituirea taxei judiciare de timbru poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii acestui drept.
Cererea de restituire se adresează instanţei de judecată la care a fost introdusă acţiunea.
Ulterior, pentru restituirea taxei judiciare de timbru ce i se cuvine, persoana interesată trebuie să depună la organul fiscal local (unde a fost achitată taxa) decizia de restituire soluţionată de instanţa de judecată şi documentul de plată a taxei judiciare de timbru, în copie.
În cerere trebuie să se precizeze datele de identificare ale persoanei respective şi modalitatea de restituire a banilor (în cont bancar, în numerar sau prin mandat poştal).
În cazul persoanei fizice, restituirea sumei cuvenite se efectuează în contul bancar indicat în cerere sau în numerar pentru o sumă mai mică de 500 lei ori prin mandat poştal.
Pentru persoana juridică, restituirea taxei judiciare de timbru se efectuează numai prin decontare bancară în contul menţionat în cerere.

 
Citit 2212 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2018 18:24

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro