Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Termenul de judecată stabilit de instanţă în cauzele civile poate fi modificat pentru motive temeinice. Aceste motive vizează situaţiile ce ar putea cauza prejudicii părţii solicitante dacă instanţa de judecată nu intervine într-un termen mai scurt.

În practica judiciară s-a reţinut, de exemplu, că reclamantul poate solicita preschimbarea termenului de judecată stabilit într-o cerere de evacuare din imobilul său a pârâtului  care îl ocupă abuziv, motivat de faptul că reclamantul nu are unde să locuiască până la terminarea procesului.
De asemenea, preschimbarea termenului de judecată este justificată în litigiile referitoare la minori dacă există pericolul de a se periclita dezvoltarea fizică sau emoţională a acestora, prin întârzierea luării unor măsuri urgente de protecţie specială.
În cererea de preschimbare a termenului de judecată, partea interesată poate să invoce şi motive privind starea de sănătate, vârsta înaintată etc.
Pentru dovedirea acestor motive, persoana respectivă trebuie să prezinte instanţei dovezi din care să reiasă că ar fi prejudiciată sub aspect procesual prin păstrarea termenului de judecată acordat iniţial şi că, astfel, se impune stabilirea unui termen mai scurt.
De menţionat că termenul de judecată poate fi preschimbat nu numai la cererea oricăreia dintre părţile interesate, ci şi din oficiu, de către instanţă, atunci când aceasta constată, de exemplu, că termenul stabilit este mult prea îndepărtat sau când, din eroare, s-a fixat termen de judecată într-o zi nelucrătoare.
Soluţionarea cererii de preschimbare a termenului de judecată se face de către completul investit cu judecarea cauzei ( completul de judecată care a primit dosarul prin repartizare aleatorie), în camera de consiliu şi fără citarea părţilor.
În situaţia în care cererea este admisă şi se stabileşte un alt termen de judecată mai scurt decât cel iniţial, instanţa este obligată să dispună citarea de îndată a părţilor pentru noul termen de judecată.
Încheierea prin care a fost respinsă cererea de preschimbare a termenului de judecată poate fi atacată la instanţa ierarhic superioară odată cu fondul cauzei.

Citit 1334 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 15:26

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro