Dreptul părinţilor de a stabili numele copilului

Dreptul părinţilor de a stabili numele copilului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dreptul părinţilor de a stabili numele copilului se exercită în condiţiile prevăzute de Codul civil şi diferă după cum copilul este din căsătorie sau din afara căsătoriei.

Numele copilului din căsătorie

În ceea ce priveşte numele copilului născut din căsătorie, sunt reglementate următoarele situaţii:

- dacă părinţii au nume de familie comun, copilul dobândeşte acest nume.

- când părinţii nu au nume comun, aceştia pot stabili pentru copil numele de familie al unuia dintre ei sau numele lor reunite. Numele astfel stabilit prin acordul părinţilor se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor unde a fost înregistrată naşterea. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la numele copilului, va decide instanţa de tutelă în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului. Hotărârea judecătorească definitivă se va comunica, de îndată, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor unde a fost înregistrată naşterea.

Indiferent de modalitatea de stabilire a numelui, copilul din căsătorie nu poate avea decât numele unuia dintre părinţi sau numele reunite ale acestora.

Numele copilului din afara căsătoriei

Referitor la numele copilului din afara căsătoriei, Codul civil prevede următoarele reguli:

- în cazul în care filiaţia a fost stabilită numai faţă de un părinte, copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie pe care îl poartă acest părinte (de regulă, numele mamei).

- dacă filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, în baza acordului părinţilor, copilul poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale părinţilor. Acest nume va fi declarat de către părinţi, împreună, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor, numele de familie al copilului va fi stabilit de către instanţa de tutelă, care va comunica, de îndată, hotărârea definitivă la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor.

- când copilul din afara căsătoriei şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, aceştia vor stabili, de comun acord, dacă acest copil va purta numele de familie al unui dintre ei sau numele lor reunite (ca şi în cazul în care este vorba despre numele copilului născut din căsătorie ai cărui părinţi nu au nume de familie comun). În situaţia în care părinţii nu se înţeleg asupra numelui copilului, va decide instanţa de tutelă în a cărei rază teritorială este situat domiciliul copilului.

Citit 2394 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.