Fals inspector ANAF care cerea plată în criptomonede

Fals inspector ANAF care cerea plată în criptomonede
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La sesizarea unui contribuabil, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit că o persoană care și-a arogat, fără drept, calitatea oficială de inspector superior ANAF, solicita bani în numele instituției.

"Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de e-mail care nu aparține instituției, anafro

europe.com. Prin e-mail s-au transmis: un termen-limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2.178 USD!) precum și metoda de plată: criptomonede! Aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabilului, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, singura acțiune recomandabilă în situația în care oricine are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie", menționează un comunicat remis de ANAF.

Instituția precizează că "orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere și perioada verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentru motive justificate), solicitarea de informații și înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.

În plus, față de elementele de mai sus, avizul mai conține rubrica "persoana de contact", care se completează cu numele și prenumele unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali și numărul de telefon la care acesta poate fi contactat, precum și mențiunea că, la data începerii verificării situației fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.

"Avizul de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării situației fiscale personale, prin modalitățile stabilite la art. 47 din Codul de procedură fiscală. Odată cu avizul de verificare, persoana fizică este înștiințată asupra drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege ce-i revin în desfășurarea procedurii de verificare a situației fiscale personale. La data începerii verificării situației fiscale personale sau cu ocazia primei întâlniri, organul fiscal va prezenta persoanei fizice verificate legitimația și ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului fiscal", potrivit ANAF.

Eventualele sume de plată (creanțe fiscale) pot rezulta doar ca urmare a derulării unei verificări a situației fiscale personale, acestea fiind evidențiate în actul administrativ fiscal (decizia de impunere) emis de organul de verificare și comunicat persoanei fizice verificate, mai precizează ANAF.

Citit 1123 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 04:35

1 comentariu

 • postat de Goe
  Miercuri, 15 Martie 2023 03:47
  5.13.157.***
  Institutie in care se fac angajari pe banda inclusiv din randul pensionarilor ,institutie unde directorii sunt angajati pe criterii politice probabil ca si respectivul a crezut ca se poate insa la el nu a mers!
  0
  1
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro