Sentinţa în dosarul lucrărilor de licenţă vândute este aşteptată pe 17 ianuarie

Sentinţa în dosarul lucrărilor de licenţă vândute este aşteptată pe 17 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii DNA cer condamnarea lui Neculai Chifan la închisoare, iar avocatul solicită achitarea lui

Dosarul fostului prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, Neculai Chifan, prin care acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită îşi aşteaptă sentinţa pe 17 ianuarie. Miercuri, acesta s-a aflat în sala Tribunalului în cadrul ultimului termen de judecată. În vreme ce procurorul gălăţean al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat magistratului condamnarea la închisoare a inculpatului, avocatul lui Chifan a cerut achitarea clientului său.

Apărătorul a explicat pe larg în pledoaria de ce trebuie să se ajungă la o astfel de soluţie. Una dintre explicaţii a fost aceea că „fapta de a remite o lucrare de diplomă pentru o sumă de bani nu este prevăzută de legea penală”.

Reamintim că fostul prodecan a fost trimis în judecată de cei de la DNA în aprilie 2011. Procurorii au arătat că în aprilie 2009, Chifan a vândut cu 410 lei o lucrare de licenţă. Lucrarea a fost susţinută în iunie 2007 de o studentă a cărui îndrumător a fost. Anchetatorii au mai susţinut şi faptul că prodecanul promisese să mai dea încă 30 astfel de lucrări în schimbul unor sume care variau între 100 euro şi 200 de euro.

Potrivit comunicatului DNA-ului, cuantumul era stabilit şi în funcţie de notele obţinute de acei studenţi, care absolviseră Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de jos” şi ale căror lucrări urmau să fie vândute. Avocatul fostului prodecan a susţinut ieri că în lucrarea, vândută cu 410 lei, contribuţia inculpatului ar fi fost majoritară, acreditând ideea că profesorul şi-a vândut mai degrabă propria scriere şi nu pe a unei studente.  Ieri, în ultimul cuvânt care i-a fost acordat de judecător, Neculai Chifan a susţinut că niciodată nu s-a gândit că va ajunge într-o astfel de situaţie.

„Am rămas fără slujbă, fără familie şi lucrez pentru 940 de lei lunar. Niciodată nu m-am gândit să aduc atingere imaginii Universităţii sau carierei mele. Am vrut să fac doar o colaborare într-o zonă în care ştiu ceea ce ştiu”, a spus Chifan. Magistratul a precizat că pronunţarea în acest caz o va da pe 17 ianuarie, dar precizăm că există şi posibilitatea ca aceasta să se amâne.

Citit 2278 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 18:02

3 comentarii

 • postat de Iustina
  Duminică, 15 Ianuarie 2012 20:23
  cum a ramas "fara familie"? si-a parasit familia din 2008, inainte de a fi implicat in astfel de probleme, iar acum are o alta familie (o sotie mai tanara cu 30 de ani, o fetita de doi ani) sau asta, pentru domnul profesor, nu insemna familie... Domnule profesor, ai exact ce te-ai dorit !
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Vineri, 13 Ianuarie 2012 10:10
  Hai domnilor lasati/o balta. Pai la Danubius o lucrare de licenta de la profesor este 400 de euro nu 400 de RON. Asta i chiar culmea si profesorii de acolo (ca numai profesori nu sunt aia) le vand fara nici o jena.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Vineri, 13 Ianuarie 2012 08:54
  Daca e lucrare de licenta, cum sa fie majoritara interventia acestui profesor?Ar trebui trasi la raspundere si incapabilii care cumparau aceste lucrari!
  Acest profesor, ca si multi altii, care practica aceste'' activitati'' , ar trebui dati afara din invatamant in primul rand si apoi inchisi!
  Frumos exemplu de dati studentilor d-v., stimabile!Banuiesc ca cei care '' s-au infruptat '' din bunavointa dv. sunt acum in posturi cheie ale economiei romanesti.De asta merge tara asta asa de bine!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.