Mica Reformă – „legitimare a şantajului”

Mica Reformă – „legitimare a şantajului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acuzaţi de contrabandă cu ţigări, un grup de moldoveni şi români s-au aflat de curând la Curtea de Apel, unde au cerut să fie puşi în libertate. Prin intermediul avocaţilor, inculpaţii au adus în discuţie faptul că unul dintre ei a fost eliberat, după ce magistraţii au constatat că alesese să-şi recunoască fapta. Se pare că la această tactică legală au mai apelat şi alţii, dar fără acelaşi efect.

Avocaţii au precizat că într-o asemenea situaţie se poate spune că „se lucrează cu unităţi de măsură diferite”. Toţi inculpaţii au adus în discuţie situaţia lor personală, bolile, presupusa nevinovăţie, s-a spus chiar că mica reformă, care permite scăderea cu o treime a pedepselor pentru cei ce recunosc infracţiunile, ar arăta mai degrabă ca o „legitimare a şantajului” decât ca o încercare de a se face dreptate.

Poate cea mai cutremurătoare mărturie a fost a unei inculpate, care, plângând, a cerut judecătorilor să se gândească de două ori înainte de a-i semna mandatul de arestare, deoarece soarta familiei sale se află în mâinile lor. Ea a recunoscut că a trecut ţigări peste graniţă, dar nu în anvelopele maşinilor, ci atâtea pachete cât era legal să treci. A făcut asta deoarece are un copil bolnav psihic, pe care a ales să-l trateze la Galaţi. În ciuda faptului că a implorat mila şi înţelegerea judecătorilor, se pare că probele din dosar au fost mai puternice. Completul de trei judecători a găsit că Tribunalul a prelungit în mod legal mandatele celor nouă inculpaţi, parafând şederea lor pentru încă o lună în puşcărie.

Citit 3035 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2012 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.