Şpagă şi trafic de influenţă la Protecţia Consumatorilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şpagă şi trafic de influenţă la Protecţia Consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Procurorii au interceptat şi înregistrat mai multe convorbiri telefonice în cursul cărora mai mulţi şefi de instituţii din Galaţi făceau trafic de influenţă şi aranjau darea sau luarea de mită * Printre protagonişti se numără foştii directori de la Protecţia Consumatorilor şi Direcţia Sanitar Veterinară, dar şi oameni de afaceri, inspectori şi chiar funcţionari ministeriali


Dosarul penal al Vioricăi Colgiu, fosta şefă de la Protecţia Consumatorului Galaţi, este presărat cu numeroase interceptări care dovedesc felul în care unele controale se pot opri cu un simplu telefon. Trebuie spus că acest caz a picat pe mâna procurorilor gălăţeni de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din cauza interceptărilor pe care le făceau în dosarul lui Viorel Gheorghiţă. Acesta din urmă, fost şef la Direcţia Sanitar Veterinară, este acum martor în acest dosar.

Colgiu şi Gheorghiţă au avut o discuţie aprinsă pe tema unui control făcut de şefa Protecţiei Consumatorilor în Piaţa Centrală la firma lui Oceanu Gheorghe, SC Spring Caprice SRL. Se pare că această verificare a fost făcută de Protecţia Consumatorilor după ce în februarie 2011, Viorica Colgiu l-a sunat pe Viorel Gheorghiţă să-şi ia omul din firma ei.

Când Colgiu a mers în Piaţa Centrală şi a controlat societatea lui Oceanu, Gheorghiţă i-a reproşat lui Colgiu că nu l-a anunţat, cu atât mai mult cu cât exista un protocol care cerea că cele două instituţii publice să facă împreună astfel de verificări.

Trebuie remarcat faptul că Gheorghiţă nu a scăpat nicio clipă vreun cuvânt că ar fi fost deranjat de faptul că Viorica Colgiu a „călcat” o firmă care nu trebuia. Aceasta însă a perceput convorbirea ca pe o ameninţare. Ulterior însă a acceptat realitatea şi a sfârşit prin a-i cere lui Oceanu 12 kilograme de scrumbie pe care la rândul ei să le dea la Bucureşti, pentru Spermezan Roxana, comisar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care urma să facă petrecerea fiului său. Şpaga a fost dată de Colgiu doar ca să primească mai multe formulare tipizate pentru procese verbale de constatare. Chiar dacă nu i-a spus nimic la telefon, Gheorghiţă a sunat un ziarist cu gândul de „a o face” pe Colgiu. Interceptările sunt grăitoare.

În februarie 2011, Rodica Tăbăcaru de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) descinde în Tudor Vladimirescu la societatea Colviraz SRL. Societatea comercializa salamuri şi iaurturi expirate, dar şi pulpe de pasăre vrac, neambalate, nesigilate şi neetichetate, în condiţiile în care nici nu avea acte în baza cărora să le  poată comercializa.

Vânzătoarele au sunat-o pe Colgiu, care la rândul ei l-a sunat pe Viorel Gheorghiţă.

"Viorel Gheorghiţă: Alo

Viorica Colgiu: Alo. Bună dimineaţa. Domnu' Gheorghiţă?

V.G: Da

V.C: Weekend, weekend? Am la magazin o doamnă care o cheamă Tăbăcaru, e de la dumneavoastră?

V.G: Da

V.C: Păi şi aveţi control pe weekend?

V.G: Nu, deci se duce de capul ei. Unde, la Tudor Vladimirescu?

V.C: La Tudor Vladimirescu, la mine, la magazinul meu. Personal. Eu sunt (râde)

V.G: E cineva acolo?

V.C: Este vânzătoarea, da’ ţipă aia pe toate fronturile, de nu se mai poate.

V.G: A, ei..

V.C: Că închide, că face, că drege.

V.G: E tâmpită la cap…"

Urmează apoi un episod în care Colgiu îi dă numărul de telefon al inspectorului aflat în control la firma sa şi pe care Gheorghiţă îl sună.

"Rodica Tăbăcaru: Da domn’ director.

Viorel Gheorghiţă: Mă Rodica, tu eşti la Tudor Vladimirescu, la magazin acolo?

R.T: Da, da…Păi chi…chiar..Vroiam să vă sun.

V.G: Lasă asta şi…te plimbi. Da?

R.T: Da. Bine, bine.

V.G: Te rog eu. Bine.

R.T: Da. Bine, bine, la revedere."

Pe 30 martie 2011, Viorica Colgiu împreună cu presa pleacă într-un control în Piaţa Centrală, care se soldează printre altele cu amendarea firmei Spring Caprice SRL din cauza unui caşcaval de post expirat din noiembrie 2010, care încă se mai afla la vânzare, a cărnii de pasăre etichetată necorespunzător. Amenda a fost de 4.000 de lei. Gheorghiţă a sunat-o şi a atenţionat-o că trebuia să-l sune deoarece protocolul dintre instituţiile conduse de ei prevede ca verificarea să o facă împreună. După această discuţie, Colgiu poartă o conversaţie cu un anume Florin.

"Viorica Colgiu: Nu mă, ei îşi iau pe zi acolo, ce îşi iau ei, trec şi-şi iau carnea, laptele, ouăle, puii mei, îşi iau de acolo.

Florin: Comisionul şi-i doare la bască! Da.

V.C: Înţelegi? Da’ de cinci luni de zile mă, ăla avea la momentul ăsta 20 de kilograme din ăsta de post la comercializare. 20 de kilograme mai avea. Tu-ţi dai seama că ăla juma’ de an a vândut caşcavalul ăla expirat?

F: Da, expirat din 2010."

Dosarul penal al fostei şefe a Protecţiei Consumatorului Galaţi este pe rolul Tribunalului Galaţi.

Citit 10493 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.