A ucis în bătaie un om, dar pedeapsa i se pare prea aspră. Un criminal vrea să-i fie revizuită sentinţa

A ucis în bătaie un om, dar pedeapsa i se pare prea aspră. Un criminal vrea să-i fie revizuită sentinţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre ciobanii care au ucis în bătaie un bătrân din Vaslui, ducându-l ulterior în Bârlad şi abandonându-l lângă linia de cale ferată cere o revizuire a sentinţei prin care trebuie să stea 12 ani după gratii. Nicu Ţecu a ales să-şi recunoască fapta aşa cum au prezentat-o procurorii prin rechizitoriu, iar pedeapsa a rămas definitivă în această formulă prin decizia Înaltei Curţi. Deocamdată, Nicu Ţecu este singurul care încearcă să revizuiască sentinţa într-un dosar îndelung mediatizat prin modalitatea cruntă în care trei oameni au pus capăt unei vieţi.

Fapta s-a petrecut în septembrie 2010, la o stână din zona Poligonului Mălina, unde proprietarul Ştefan Patriche l-a adus din Vaslui pe Ion Olteanu, ca să aibă grijă de oi. Pentru că scăpa animalele pe pământurile vecine, Nicu Ţecu şi Paul Covaci l-au bătut pe bătrân, după care l-au lăsat să zacă pe un pat. Când au realizat că omul abia mai poate respira l-au chemat pe Ştefan Patriche, care l-a urcat în maşină şi l-a dus până la Bârlad, lăsându-l lângă liniile de cale ferată. Cei doi au primit câte 11 ani şi jumătate, iar Ţecu a luat 12 ani.

Acum, acesta din urmă susţine în cererea de revizuire că „dosarul său a fost judecat de acelaşi complet, prima dată fiindu-i dată o pedeapsă mai mică decât a doua oară şi că martorii ce probau acuzarea nu au fost audiaţi nemijlocit de instanţă”. Deocamdată, procurorii susţin că solicitarea lui ar fi inadmisibilă deoarece acestea nu sunt motive de revizuire aşa cum prevede legea. Cât despre martori, anchetatorii susţin că, atunci când apelezi la instituţia recunoaşterii faptelor pentru a beneficia de o reducere a pedepsei, nu mai sunt audiaţi martorii.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această cerere de revizuire a condamnării. Decizia judecătorilor părea să fi pus capăt unui dosar care descria în amănunt suferinţele unui bătrân care a vrut doar să muncească pentru a câştiga un ban cinstit. Reamintim că în timpul anchetei care se făcea în acest caz a mai ieşit la iveală o altă crimă care s-a petrecut la aceeaşi stână, având-i însă ca protagonişti pe ceilalţi doi inculpaţi: Ştefan Patriche şi Paul Covaci.

Citit 1765 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2013 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.