Sentinţă după nouă ani de judecată / Au ucis cu bestialitate o fată şi vor sta 35 de ani după gratii

Sentinţă după nouă ani de judecată / Au ucis cu bestialitate o fată şi vor sta 35 de ani după gratii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Înalta Curte a pus capăt dosarului unei crime înfiorătoare petrecută acum nouă ani, în Serbia, şi comisă de doi gălăţeni, care au fost liberi până la rămânerea definitivă a deciziei Tribunalului prin care li se dădea însumat 35 de ani de puşcărie. De curând hotărârea instanţei a rămas definitivă, aşa că Gheorghe Palade va sta după gratii 20 de ani, iar Dănuţ Maravela, 15 ani. Cei doi trebuie să plătească familiei îndoliate 55.000 de lei.

În 2004, Gheorghe Palade şi Dănuţ Maravela au ucis-o pe gălăţeanca Alina Coteţi, pentru 1.000 de euro şi un carton de ţigări, după care, pentru a ascunde urmele oribilului asasinat, au incendiat maşina în care se afla trupul fetei. Cei doi se aflau la muncă în Serbia, dar au rămas şi fără serviciu, şi fără bani. În speranţa de a face rost de bani pentru a putea pleca în Italia, au pus la cale un plan mârşav. L-au sunat pe tatăl Alinei Coteţi, care-i dusese în Sebia şi care făcea curse în Europa, sub pretextul că ei şi alte persoane vor să ajungă în Italia. Odată ce ar fi ajuns, cei doi l-ar fi jefuit. Omul nu a avut vreme să ajungă în Serbia, motiv pentru care a trimis-o pe Alina.

După ce au comis crima, Maravela a fost prins în Serbia, dar Palade a reuşit să fugă, fiind prins abia în 2007. În Serbia, Maravela s-a ales cu 15 ani de puşcărie, iar Palade, care a fost judecat în România, a primit în 2010, 23 de ani de închisoare şi 55.000 de lei daune pe care trebuia să le plătească familiei victimei. Această decizie a fost desfiinţată de Curtea de Apel, care a spus că inculpaţii trebuie să fie judecaţi împreună. Dosarul s-a întors la Tribunal în decembrie 2010, iar până în august 2011 s-au făcut demersuri de extrădare a lui Maravela din Serbia, motiv pentru care procesul a bătut pasul pe loc timp de nouă luni. Totuşi prelungirea arestului preventiv al lui Palade s-a făcut lunar. Pentru că se depăşise cu mult acel „termen rezonabil” al arestului preventiv, impus de normele europene, Tribunalul l-a pus în libertate pe Palade. După ce a fost adus în Galaţi şi Maravela, „pentru egalitate de tratament”, el a fost eliberat. Aşa s-a ajuns în situaţia în care autorii unei crime groaznice au stat liberi până acum, când sentinţa a rămas definitivă.

Citit 4085 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2013 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.