BREVIAR JURIDIC: Citarea părţilor în procesul civil

BREVIAR JURIDIC: Citarea părţilor în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Citarea în procesul civil are ca scop încunoştinţarea  părţilor despre existenţa litigiului (data şi locul desfăşurării şedinţei de judecată). În procesul civil, părţile nu sunt obligate să se înfăţişeze în faţa instanţei de judecată, însă este necesar ca acestea să fie legal citate.

Regula este citarea părţilor şi numai cu titlu de excepţie, judecarea unei cauze civile poate avea loc fără citarea acestora şi anume în cazurile prevăzute expres de lege (ex. ordonanţa preşedinţială poate fi soluţionată şi fără citarea părţilor).

Potrivit Codului de procedură civilă, citarea  părţilor  se poate face în mai multe moduri:

- din oficiu, prin agenţii procedurali ai instanţei sau prin orice alt salariat al acesteia, precum şi prin agenţi ori salariaţi ai altor instanţe în ale căror circumscripţii se află cel căruia se comunică actul;

- prin poştă, cu scrisoare recomandată şi confirmare de primire în plic închis;

- prin executorii judecătoreşti sau prin servicii de curierat rapid (la cererea părţii interesate şi pe cheltuiala acesteia).

Comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură se poate face şi prin mijloace moderne de transmitere a datelor. Astfel, comunicarea citaţiilor şi a celorlalte acte de procedură se poate face  de către grefierii instanţei şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace care să asigure transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.

Această modalitate de comunicare alternativă a citaţiei şi a celorlalte acte de procedură se poate realiza numai dacă în cererea adresată instanţei de judecată, partea interesată indică datele necesare comunicării, şi anume adresa de poştă electronică, precum şi numărul de  telefon sau numărul de fax.

Procedura de citare şi comunicare a actelor prin mijloace tehnice moderne este utilizată, în special, în cazul comunicărilor realizate către instituţii publice, societăţi comerciale, regii autonome şi mai puţin către persoanele fizice. Dacă procedura de citare a părţilor s-a realizat conform legii, instanţa va trece la judecarea cauzei. În caz contrar, instanţa va lua măsuri de refacere a acestei proceduri sau va folosi alte mijloace prevăzute de lege care să asigure înştiinţarea părţilor pentru a se prezenta la proces.

Foto-arhivă, Viaţa liberă

Citit 3852 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 17:55