Vrâncean trimis în instanţă pentru dare de MITĂ, după ce rudele i-au fost prinse la furat de lemne

Vrâncean trimis în instanţă pentru dare de MITĂ, după ce rudele i-au fost prinse la furat de lemne
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tăierile ilegale de arbori din pădurilor oamenilor, dar şi din cea a Ocolului Silvic Tecuci au luat amploare în ultimul timp şi au devenit chiar de notorietate. Procurorii gălăţeni au constatat, în urma unei anchete, că Pădurea Ocolului Silvic Tecuci este situată la limita cu judeţul Vrancea, unde se află o comunitate de romi (în satul Argea, comuna Ploscuţeni) care sustrage material lemnos, pe care apoi îl comercializează. De asemenea, mai mulţi cetăţeni ai comunei Poiana sustrag material lemnos, în mod periodic, din pădurile particularilor de pe raza comunei. În aceste condiţii, în perioada 5 - 7 iunie, s-a organizat o acţiune cu efective mărite, la care au participat poliţişti din cadrul IPJ Galaţi şi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Tecuci.

În cadrul acţiunii, în noaptea de 5 spre 6 iunie, aproximativ la ora 0.45, oamenii legii erau pe raza comunei Buciumeni, "ocazie cu care i-au surprins pe numiţii Drăgălai Robert Gabriel, Drăgălai Victor Andrei, Radu Laurenţiu, Radu Victor Marius şi Radu Elvis Puiu, cetăţeni romi, rude ale inculpatului Radu Ghiţă, în timp ce intrau în pădurea Buciumeni cu două căruţe trase de câte doi cai fiecare, cu intenţia de a tăia şi sustrage material lemnos. Într-una din căruţe, respectiv cea mânată de Drăgălai Robert Gabriel şi Drăgălai Victor Andrei, se aflau o drujbă şi un topor, rezultând că aceştia se aflau acolo cu intenţia de a tăia şi a sustrage material lemnos. În cealaltă căruţă, a lui Radu Laureţiu, se afla un topor. Toţi cei cinci autori erau dotaţi cu obiecte de iluminare montate pe cap, de tip cască (asemănătoare celor folosite de mineri)", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Scandal pe drum, pentru recuperarea căruţei

Cele cinci persoane au fost oprite de organele de poliţie într-o curbă, astfel încât aceştia să nu poată întoarce căruţele. Simţind prezenţa poliţiştilor în zonă, cei cinci au abandonat căruţele şi sculele şi au fugit. Poliţiştii au preluat căruţele, cu intenţia de a le duce la post, în vederea continuării cercetărilor. Pe drum, una dintre căruţe a fost ajunsă de cei cinci bărbaţi şi de părinţii acestora, care au început să adreseze comenzi cailor. Astfel, poliţistul care conducea atelajul s-a văzut nevoit să îl abandoneze şi să îşi continue drumul cu maşina.

Cealaltă căruţă a fost dusă până la urmă la poliţie, unde "s-au prezentat rudele celor menţionaţi mai sus, printre care şi inculpatul Radu Ghiţă, împreună cu soţia Radu Violeta, cu sora sa Radu Camelia şi cumnatul său Drăgălai Sabin, care i-au propus să se înţeleagă "într-un mod", pentru a le fi restituită căruţa", se mai arată în rechizitoriul procurorilor. Şeful Postului de Poliţie din Poiana le-a explicat celor prezenţi că le va da caii, pentru că nu are cadrul legal să îi ţină, dar că atelajul va rămâne în curtea poliţiei. După eliberarea animalelor, romii au plecat. În seara următoare, şeful de post din Poiana a fost contactat telefonic de Ghiţă Radu, "care a insistat şi i-a propus să se întâlnească, să se înţeleagă, pentru a le da căruţa".

Ştiind că persoanele în cauză sunt cercetate în mai multe dosare aflate în lucru la postul de poliţie, poliţiştii având dificultăţi în efectuarea cercetărilor, în sensul că aceştia nu răspund citaţiilor şi nu se prezintă la audieri, şeful de post i-a propus lui Ghiţă Radu să ia legătura cu un poliţist de la postul din Poiana, pentru a-şi aduce nepoţii la audieri.

Denunţ urmat de flagrant

Ghiţă Radu nu s-a lăsat însă înduplecat şi l-a sunat din nou pe şeful de post, care şi-a anunţat şefii ierarhici superiori despre situaţie. Ulterior, au fost sesizate şi organele judiciare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar poliţistul din Poiana a mers la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, pentru a formula un denunţ.

După ce a fost pus la cale flagrantul, şeful de post a mers la sediu şi l-a aşteptat pe Radu Ghiţă, pe care l-a întrebat de ce insistă să aiă loc acea întrevedere. "Foarte serios, inculpatul Radu Ghiţă i-a spus că doreşte să se înţeleagă, să îi restituie căruţa şi toate bunurile ridicate, toate acestea fiind spuse pe un ton ferm, spre agresivitate verbală. S-a continuat pe acelaşi ton, întrebându-l până la urmă de ce tot îl sună şi de ce tot îl caută, având în vedere că nepoţii săi sunt cercetaţi pentru fapte penale. În biroul de lucru au avut loc discuţii contradictorii, în care inculpatul ba i-a reproşat poliţistului, ba l-a ameninţat că îl va face el, că îl cunoaşte cine este el, că până la urmă inculpatul are o nepoată care este procuror şi că el are suport, încercând să îl determine pe martor să îi restituie căruţa. În tot acest interval, inculpatul se foia, se ridica de pe scaun şi se îndrepta către uşa de acces, după care iar revenea, practic să îl verifice pe poliţist dacă manifestă vreo intenţie în sensul dorit de el", se detaliază în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

În timpul discuţiei, Ghiţă Radu i-a aruncat poliţistului, pe birou, două bancnote de câte 100 de lei, deşi verbal spusese că îi va da 50 de euro, pentru a-şi lua înapoi căruţa şi sculele. Totodată, Ghiţă Radu i-a promis poliţistului că îi va mai aduce bani, dacă îşi recuperează bunurile.

Violent, după ce a dat şpagă

După minute în şir de discuţii, în birou au intrat şi procurorii, moment în care "Radu Ghiţă a acţionat impulsiv, fiind violent atât verbal, cât şi fizic, fiind necesară intervenţia a trei persoane de sex masculin, pentru a-l putea imobiliza". Mai mult, a fost nevoie de intervenţia mai multor poliţişti pentru ca organele de cercetare penală să poată ieşi din sediul poliţiei.

Procurorii gălăţeni au finalizat ancheta în această cauză şi au dispus trimiterea în judecată a lui Ghiţă Radu, sub acuzaţia de dare de mită, acesta fiind cunoscut cu antecedente penale, fără a fi însă recidivist. Mai mult, procurorii l-au reţinut pe Ghiţă Radu pentru 24 de ore, dar magistraţii Tribunalului Galaţi nu au emis un mnadat de arestare preventivă pe numele lui.

Acum, tot la Tribunalul Galaţi va fi luată o decizie, după ce Ghiţă Radu va fi judecat în această cauză.

Citit 1937 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.