Reexaminarea taxei judiciare de timbru

Reexaminarea taxei judiciare de timbru
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Stabilirea taxei judiciare de timbru se face de către instanţa de judecată competentă să judece cauza, în mod diferenţiat, după cum obiectul cererilor şi acţiunilor adresate acesteia este sau nu evaluabil în bani, cu excepţiile prevăzute în mod expres de lege.

Taxa judiciară de timbru se plăteşte anticipat, iar sancţiunea nerespectării obligaţiei de plată a acesteia o constituie anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii. În cazul în care cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, instanţa de judecată îi pune în vedere reclamantului obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei respective, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii comunicării.

Totodată, prin aceeaşi comunicare, instanţa de judecată îl înştiinţează pe reclamant că are posibilitatea de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de cinci zile de la primirea comunicării.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru prevede că, împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate să formuleze cerere de reexaminare.

Cererea se adresează aceleiaşi instanţe, în termen de trei zile de la data comunicării obligaţiei de plată şi a cuantumului taxei de timbru datorate.

Acest termen se calculează pe zile libere, potrivit Codului de procedură civilă, ceea ce înseamnă că ziua de început şi cea în care se va împlini nu se iau în calcul. Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Dacă taxa judiciară de timbru se stabileşte în şedinţa de judecată, în prezenţa părţilor sau reprezentanţilor acestora, termenul pentru formularea cererii de reexaminare se calculează de la data acestei şedinţe.

Cererea de reexaminare se adresează aceleiaşi instanţe şi trebuie să fie formulată în scris şi să cuprindă indicarea instanţei, numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa petentului ori, după caz, denumirea şi sediul acestuia, motivele de contestare a taxei judiciare stabilite şi semnătura.

Întrucât cererea de reexaminare nu se comunică, este suficientă depunerea unui singur exemplar al acesteia. Soluţionarea cererii se face în camera de consiliu de un alt complet decât cel investit cu judecarea cererii pentru care s-a stabilit taxa judiciară de timbru contestată.

De asemenea, cererea de reexaminare se soluţionează fără citarea părţilor, prin pronunţarea unei încheieri definitive.

În situaţia admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa de judecată dispune restituirea taxei de timbru total ori proporţional cu reducerea sumei contestate.

Neexercitarea căii de atac a reexaminării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea persoanei interesate din dreptul de a mai invoca nemulţumiri privind modul de stabilire a taxei judiciare de timbru şi, astfel, nu mai poate fi pusă în discuţie măsura stabilită de către instanţa de judecată.

Citit 3501 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2017 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.