Restituirea taxei judiciare de timbru

Restituirea taxei judiciare de timbru
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru pot fi restituite (integral, parţial sau proporţional), la cererea persoanei interesate, în cazurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, şi anume:

 - taxa plătită nu era datorată sau s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;

- acţiunea sau cererea a rămas fără obiect în timpul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;

- acţiunea corect timbrată a fost anulată pentru neîndeplinirea cerinţelor formale prevăzute de lege, în cadrul procedurii de regularizare, sau când reclamantul a renunţat la cererea de chemare în judecată până la comunicarea acesteia către pârât (în ambele cazuri se restituie jumătate din taxa de timbru plătită);

- în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat (se restituie jumătate din taxa de timbru achitată).

De asemenea, taxa judiciară de timbru se restituie în situaţia în care instanţa de judecată se declară necompetentă şi trimite cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională sau respinge cererea ca nefiind de competenţa instanţelor române.

Dreptul de a solicita restituirea taxei judiciare de timbru poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii acestui drept. Cererea de restituire se adresează instanţei de judecată la care a fost introdusă acţiunea.

Ulterior, pentru restituirea taxei judiciare de timbru ce i se cuvine, persoana interesată trebuie să depună la organul fiscal local (unde a fost achitată taxa) decizia de restituire soluţionată de instanţa de judecată şi documentul de plată a taxei judiciare de timbru, în copie. În cerere trebuie să se precizeze datele de identificare ale persoanei respective şi modalitatea de restituire a banilor (în cont bancar, în numerar sau prin mandat poştal).

În cazul persoanei fizice, restituirea sumei cuvenite se efectuează în contul bancar indicat în cerere sau în numerar pentru o sumă mai mică de 500 de lei ori prin mandat poştal.

Pentru persoana juridică, restituirea taxei judiciare de timbru se efectuează numai prin decontare bancară, în contul menţionat în cerere.

Citit 7427 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.