Pamflet. Vor fi și pensionari la Revelionul Pensionarilor

Pamflet. Vor fi și pensionari la Revelionul Pensionarilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu este întâmplător faptul că oamenii de vârsta a treia din Galați au făcut un scandal monstru la coadă la biletele pentru petrecerea organizată de municipalitate în noaptea dintre ani. Dinspre autorități vine mesajul de care era mare nevoie: și la bairamul de peste două săptămâni vor participa unii dintre posesorii de cupon de pensie din oraș.

De-am fi Capitală Culturală...

Galațiul a devenit celebru prin sărbătorile sale atipice, tradiții pe care brașovenii, cetățenii Clujului sau ai Sibiului nici nu le visează. Urbea noastră ar merita într-un an să fie Capitala Culturală Europeană: unde ați mai pomenit oameni în vârstă, trecuți chiar de 80 de ani, care să iasă din casă la două ore după miezul nopții pentru niște amărâte de tichete la Revelionul Pensionarilor? Televiziunile, presa în general, și-au făcut ca de obicei treaba, au luat cadre cu îmbulzeala de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”... Că nici nu-i mai spune Muzical, deci s-a complicat ecuația. Găsești la Timișoara, Barcelona sau Berlin un jupân ajuns la vârsta senectuții care să declare, cu toate camerele de luat vederi pe el, că este dornic de dans? Haideți să fim serioși, măcar la petreceri nu ne oferă nimeni lecții.

De ce să ne pierdem reflexele?

Ne-am făcut griji, dar numai preț de câteva ore, că alte cutume ale orașului de la Dunăre vor merge spre lada de gunoi a istoriei. Am fost tentați să credem că la paranghelia din 31 decembrie, chef de la care, printre alții, nu va lipsi celebrul interpret basarabean Ion Suruceanu, vor prinde locuri numai gălățenii cu pensii modeste, așa cum presupune un asemenea Revelion cu tarif modic (n.r. – 80 de lei de persoană). În 2017 și 2018, ca să luăm cele mai recente exemple, să găsești cete de flăcăi de până în 40 de ani făcând hore și dansul pinguinului, iar în noaptea dinaintea lui 2020 să te izbească o atmosferă mai sobră, doar cu veterani și doamne de vârsta a treia care nu ies pe ringul de dans? Municipalitatea deslușește însă misterul: „Precizăm că la Revelionul Pensionarilor vor participa și pensionari, așa cum v-am obișnuit.”    

„Pe blat, așa am crescut”

După ce am discutat cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, a trebuit să răspundem la câteva apeluri furtunoase ale unor tineri din municipiu. „Ce să caute, domnule, pensionarii la Revelionul Pensionarilor? E prea de tot, doar trăim în România. N-a fost inventată această chermeză ca să meargă ăștia mai în forță, ca noi? E drept că pe blat, dar așa am crescut. Cum era pe vremuri cu biletele prin sindicat, pe la combinat și la alte uzine: lua sindicalistul și biletele colegilor care nu se duceau la mare și pleca tot clanul lui la Costinești și Neptun. E strigător la cer, sper ca autoritățile să ia măsuri, n-avem chef să ne împiedicăm de băbăciuni pe acolo”, așa a sunat unul dintre mesajele adresate redacției. Carevasăzică, lucrurile sunt clare acum. La mulți ani, 2020!

Once Cupon a Time 

Celelalte probleme ale Revelionului de la Patinoar

* Ca să aibă condiție fizică la dansurile prin care vor împușca anul, pensionarii gălățeni nu vor mai avea voie în mijloacele de transport în comun. Cel puțin până pe 31 decembrie. 

* Unui pensionar din Galați în vârstă de 83 de ani, e vorba de o persoană cu venituri modeste, i s-a refuzat accesul la Revelionul de la Patinoarul Artificial. Motivul? S-ar fi retras prea devreme din câmpul muncii, poate chiar cu acest scop, de a plăti un preț de nimic la balul organizat de Primărie și de Teatrul Muzical.

* Câteva firme autohtone se vor afla pe 31 decembrie la Patinoar ca să recruteze forță de muncă, în contextul crizei fără precedent. De ce să mai aducem vietnamezi? Pensionarii care vor duce mai mult de două dansuri consecutive vor fi ofertați pentru un job în construcții.  

* Venitul din pensie al gălățenilor care doresc să-și asigure prezența la Revelion nu trebuie să depăşească suma de 1.100 de lei de persoană. Un tânăr descurcăreț care făcuse rost de un cupon a încurcat însă moneda. La ghișeu a făcut dovada că nu încasează lunar mai mult de 1.100 de... euro. Va fi și el la distracție.

* Fostul prefect Dorin Otrocol, recent pensionat (nu se știe cât va încasa lunar, bietul de el), n-a prins încă bilet la zaiafet.

Șampania Electorală

Spital nou, pe fosta benzinărie

Modelul de la Dunărea de Jos, acela de a construi pe locul unei foste benzinării pe care n-a verificat-o nici dracu’, câștigă adepți cât ai zice pește. După hotelul de pe strada Frunzei (foto), avariat din cauza exploziei de săptămâna trecută, se fac demersuri pentru ridicarea unui spital nou. Investitorul l-ar dori în aceeași zonă, însă e posibil să nu existe spațiu destul. Prin urmare, așteptăm la redacție ponturile dumneavoastră: știți unde mai avem benzinării dezafectate în municipiul Galați? Domnule Durbacă, dumneavoastră? Că erați într-o vreme regele peco-urilor.  

Umberto Peco

BULETIN INFORMATIV de Submarin Cosorescu

Sunt mârlan de cursă lungă,/ sunt neam prost, deşi nu par:

claxonez, hurui manele/ şi parchez pe trotuar,

zvârl chiştocul pe fereastră,/ strig la trafic şi înjur

pentru că mănânc viteză/ şi nu pot să-l mai îndur

pe-altul mai mârlan ca mine/ să mă-ntreacă, nu mai pot

să mi-o ia-nainte unul/ mai scrântit, mai idiot !!!

Sunt analfabetul scării/ unde stau...şi nici nu-mi pasă

de vecini că mă tot roagă/ să fac linişte acasă – 

bat, îndoi, sfărâm, stric totul,/ renovez – aşa se spune – 

sunt şi meloman, dau tare/ boxe cu viţei-minune,

care rag de rup pământul,/ ruinează cer şi stele – 

nesimţirea lor străbate/ tocma-n crucea mamei mele !!!

Am certificat-parafă/ de vandal şi de barbar 

sunt mârlan de cursă lungă,/ sunt neam prost, deşi nu par !!!

Galațiul în imagini

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4996 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2019 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.