Consolidarea Catedralei Notre-Dame din Paris a fost finalizată

Consolidarea Catedralei Notre-Dame din Paris a fost finalizată
Cu un pas mai aproape de redeschidere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autoritățile franceze au anunțat încheierea lucrărilor de securizare și consolidare a Catedralei Notre-Dame din Paris, monument devastat, în urmă cu doi ani, de un puternic incendiu. După acest pas, se vor desfășura lucrările de restaurare. Catedrala are o istorie de aproape șapte secole.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a Catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. Fleșa s-a prăbușit și o mare parte din acoperiș a fost transformat în cenușă, incident care a creat un val de emoție la nivel mondial.

Lucrările de securizare și de consolidare a catedralei au debutat pe 16 aprilie 2019, ziua care a urmat incendiului, informează Agerpres. În paralel, faza de restaurare a fost pregătită în mod activ și este acum ferm angajată înaintea lansării, în această iarnă, a primelor lucrări de restaurare, precizează autoritățile franceze. Președintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Lucrările nu vor putea fi finalizate, în totalitate, în acest interval. În schimb, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024.

În seara zilei de 15 aprilie 2019, un incendiu violent a izbucnit în interiorul Catedralei Notre-Dame din Paris. În scurt timp, întregul acoperiș al locașului s-a prăbușit. Pompierii s-au chinuit ore în șir să stingă flăcările, totul în timp ce un nor imens de fum s-a putut vedea deasupra capitalei Franței. Cenușa ridicată în aer a căzut pe o suprafață mare în jurul catedralei. Pompierii au avansat ideea că incendiul s-a produs, cel mai probabil, în urma unor lucrări de renovare.

O istorie zbuciumată

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, potrivit Wikipedia. Locașul de cult, devenit ulterior un veritabil muzeu, dar și un adevărat loc de pelerinaj pentru mulți credincioși, este situat chiar în centrul Parisului, pe Île de la Cité.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unei biserici dedicate sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată, devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea, din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței, pe data de 2 decembrie 1804.

Citit 815 ori Ultima modificare Vineri, 24 Septembrie 2021 02:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.