Primul film realizat pe orbita Pământului

Primul film realizat pe orbita Pământului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Echipa rusă formată dintr-o actriță, un regizor și un cosmonaut, care a petrecut 12 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru a realiza primul film în spațiu, s-a întors duminică dimineață pe Pământ, potrivit AFP. Capsula Soyuz MS-18 care îi transporta pe Yulia Peresild, Klim Șipenko și cosmonautul Oleg Novitsky a coborât sub cerul senin înainte de a ateriza în stepele din Kazahstan la ora 4,36 GMT, ora programată, conform imaginilor difuzate de agenție spațială rusă, Roscosmos.

Regizorul Klim Șipenko, în vârstă de 38 de ani, a apărut ieșind din capsulă, vizibil obosit, dar zâmbitor, fluturând mâna către camerele de luat vederi și persoanele prezente, înainte de a fi dus la medici pentru a-l examina. Yulia Peresild, 37 de ani, actrița care joacă rolul principal al filmului, selectată din aproximativ 3.000 de candidați, a fost apoi extrasă din capsulă în aplauze, în aceeași stare, înainte de a primi un buchet de flori și de a fi examinată. Cosmonautul Oleg Novitsky, primul care a ieșit din navă, a fost întâmpinat de șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, căruia i-a transmis: „Totul este bine!”.

Înaintea unui proiect american concurent cu Tom Cruise, Yulia Peresild și Klim Șipenko au decolat pe 5 octombrie de la cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, alături de experimentatul cosmonaut Anton Șkaplerov. Filmul lor, intitulat provizoriu „Provocarea”, va avea ca rol un chirurg care merge la bordul ISS cu misiunea de a salva viața unui cosmonaut. Doi cosmonauți ruși staționați în prezent pe ISS și Șkaplerov vor apărea ca figuranți.

În contextul rivalității ruso-americane, acest demers cinematografic capătă, de asemenea, aspectul unei noi curse pentru exploatări în spațiu, la 60 de ani după ce primul om a fost pus pe orbită de URSS, Yuri Gagarin. Roscosmos și-a dezvăluit ambiția anul trecut, după anunțul unui proiect de filmare la bordul ISS cu Tom Cruise, vedeta seriei „Misiune Imposibilă”, în parteneriat cu NASA și compania SpaceX a lui Elon Musk.

Chipenko începuse să filmeze chiar înainte de a ajunge la bordul ISS, în timpul andocării în care actrița l-a ajutat pe cosmonautul Anton Șkaplerov. Și întoarcerea lor pe Pământ a fost documentată de un echipaj de filmare și va apărea în film.

În plus față de film, Roscosmos va conduce în curând un miliardar japonez la ISS, pentru a nu rămâne în urmă în activitatea de turism spațial.

Citit 1020 ori Ultima modificare Duminică, 17 Octombrie 2021 21:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.