Gotthold Ephraim Lessing, scriitor și filosof german

Gotthold Ephraim Lessing, scriitor și filosof german
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitorul și filosoful german Gotthold Ephraim Lessing s-a născut pe 22 ianuarie 1729, în localitatea Kamenz. Tatăl său era pastor al bisericii locale și autor de lucrări teologice.

Ca student în teologie și, apoi, la medicină la Leipzig, Lessing a audiat prelegeri de filosofie și filologie și a fost atras de farmecul teatrului, intrând în legătură cu trupa Carolinei Neuber, care i-a reprezentat în 1748 prima piesă, "Tânărul savant".

După o serie de lucrări dramatice nereuşite, printre care "Misoginul" şi "Fata bătrână", dar și poezii, fabule și epigrame fără ecou, s-a refugiat la Wittenberg. În aprilie 1752, a obținut titlul de magistru în filosofie al Universității din Wittenberg, iar în noiembrie, același an, la Berlin, a început publicarea celor 333 de "Scrisori referitoare la literatura cea mai nouă", scrise în colaborare cu scriitorul și editorul Friedrich Nicolai și filosoful Moses Mendelssohn.

În 1771, a scris tragedia "Emilia Galotti", prima lui piesă politică plină de patos revoluţionar.

În ultimii ani ai vieţii, a fost tot mai preocupat de probleme teologice. În urma disputei cu pastorul Goeze din Hamburg, a scris, în 1779, poemul dramatic "Nathan Înţeleptul", o pledoarie împotriva intoleranţei religioase şi a luptei dintre cele trei mari religii monoteiste - creştinism, islamism şi iudaism.

Reprezentant de seamă al iluminismului în Germania, Lessing a încetat din viață în timpul unei călătorii la Braunschweig, pe 15 februarie 1781.

Citit 546 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.