Cremă de zahăr ars

Cremă de zahăr ars
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 1 litru lapte, 8 ouă, sare, 150 g zahăr, 150 g zahăr tos fin (pentru caramel), vanilie.

Preparare: Pentru această cremă este ideală o cratiță de metal, cu volumul de cca 3-4 litri, de 22 centimetri diametru și cu margini înalte de 10 centimetri, care poate fi introdusă și în cuptor. Se pune zahărul în cratiță, la foc mic, și se topește până capătă o culoare aurie. Amestecăm din când în când zahărul, astfel încât să nu se ardă. După ce zahărul este complet topit, stingem focul și rotim cratița, cu foarte mare grijă, până când fundul și pereții acesteia sunt îmbrăcați, pe jumătate, în caramel. Lăsăm cratița la temperatura camerei până când caramelul se răcește.

Pentru crema caramel cu ouă și lapte, se pun ouăle într-un vas, se adaugă sarea, zahărul și vanilia și se mixează 3-4 minute, la viteză medie. Se adaugă laptele rece și se mai mixează circa 1 minut, la viteză medie.

Se toarnă compoziția de ouă în cratița cu caramelul rece. Se așază într-o altă cratiță, puțin mai mare, umplută până la jumătate cu apă rece. Se introduce crema în cuptorul preîncălzit la 180°C și se fierbe circa 50-60 minute. O dată la 15 minute, se adaugă circa 50 ml de apă rece în cratița cu apă. În acest fel împiedicăm fierberea în clocote. Se stinge cuptorul, se lasă crema caramel încă 10 minute în bain-marie, apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.

După ce s-a răcit, o punem în frigider și o lăsăm până a doua zi. Înainte de a răsturna crema pe platou, desprindem, cu grijă, cu un cuțit, crema de pe marginile cratiței. Se alege un platou cu margini înalte, se poziționează deasupra cratiței și cu o mișcare rapidă, se răstoarnă crema pe platou.

Citit 611 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.