Perişoare cu smântână

Perişoare cu smântână
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

INGREDIENTE. 500 g carne tocată de porc, vită sau pasăre, 1 ou, 1 ceapă mare tocată fin, jumătate legătură mărar şi pătrunjel verde, 1 lingură de griş, 2-3 linguri ulei, 400 grame smântână, sare, piper.

PREPARARE. Prima dată se fac perişoarele. Carnea tocată se pune într-un castron, se adaugă ceapa tocată foarte fin. Se opreşte 1 linguriţă de ceapă pentru sos. Se adaugă şi oul, 3/4 din verdeaţa tocată, 2 linguriţe de sare, un vârf de linguriţă de piper, grişul şi se amestecă bine. Se pun 2 l de apă la fiert. Se fac perişoarele puţin mai mari decât cele pentru ciorbă. Se modelează bile frumoase, cu mâinile umezite cu apă. Când apa clocoteşte, se adaugă perişoarele şi se lasă cam 15 minute să fiarbă. Se adună spuma de deasupra. Se verifică o perişoară să fie bine fiartă, apoi se scot pe o tavă. Zeama se dă deoparte, nu se aruncă. Sosul de smântână se prepară astfel: Într-o cratiţă se pune uleiul, se adaugă ceapa şi se amestecă repede, se lasă 3-4 minute, până devine sticloasă. Se adaugă puţină zeamă în care au fiert perişoarele, strecurată prin sită. Se lasă să se înmoaie bine ceapa. Dacă e nevoie, se mai adaugă puţină supă. Când ceapa e bine înmuiată, se adaugă smântână. Se condimentează cu sare şi piper după gust. Se lasă sosul să dea în clocot, apoi se adaugă perişoarele. Se lasă doar să dea în clocot, nu se fierb mai mult. Se stinge focul, se presară cu restul de verdeaţă şi se lasă să se odihnească 20 de minute, înainte de servire.

Citit 603 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 07:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.