Mucenici moldovenești cu nucă

Mucenici moldovenești cu nucă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 500 g făină, 25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscată, 70 ml ulei, 100 g zahăr, 260 ml lapte de soia/apă, 1 vârf cuțit sare, 1 linguriță plină coajă de portocală, circa 100-150 g nucă măcinată, 4-5 linguri miere.

Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, iar în centrul ei se adaugă drojdia dizolvată în apă călduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală. Se frământă până când aluatul prinde consistență, se pune un vârf de cuțit de sare și se frământă până se obține un aluat elastic. Se acoperă aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul. Se întind șnururi lungi, și nu foarte subțiri, de aluat din care se formează ulterior mucenici în formă de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă o distanță de câțiva centimetri între ei. Se lasă la crescut o oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apă călduță. Mucenicii moldovenești se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 de minute. Se ung mucenicii calzi cu mierea caldă, presărăm nucă din belșug și îi servim. Pentru mucenicii însiropați, se fierb 600 ml de apă și 250 g de zahăr, se adaugă coaja de lămâie rasă și esență de rom după gust, apoi se acoperă crăticioara cu un capac și se lasă siropul să se răcească. Se scufundă mucenicii ușor călduți, în sirop, circa 1 minut, apoi îi așezăm într-o tavă și îi lăsăm circa 30 de minute. ÎI ungem cu miere și apoi îi tăvălim prin nuca măcinată. Se servesc, o dată pe an, pe 9 martie.

Citit 1059 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.