Agenția Galați a BNR, 142 de ani de la înființare

Agenția Galați a BNR, 142 de ani de la înființare
Sediul BNR Galaţi, în 1886
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În anul 1881, și-a început activitatea operațională la Galați una dintre primele patru sucursale ale Băncii Naţionale a României (BNR) înființate în teritoriu, iar Consiliul de Administrație încuviința numirea lui Antoniu Borghetti în funcția de director al Sucursalei Galați, fapt consemnat în numărul din 5 martie 1881 al cotidianului local "Poșta", care îl prezenta ca fiind "un bătrân fost comerciant și mare industriaș". În același ziar, pe 15 martie 1881, a fost anunțată și începerea efectivă a activității sucursalei: "Sucursala Băncei Naționale din orașul nostru va începe a funcționa de Luni 16/28 ale curentei în localul casei Calergi (Hotel Dacia)".

În prezent, Agenția Galați își desfășoară activitatea subordonată obiectivului fundamental al BNR, respectiv, asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, fiind implicată în colectarea de date statistice necesare calibrării politicii monetare, elaborării statisticilor monetare şi financiare, statisticii balanţei de plăţi și în implementarea proiectelor de educație financiară în județele Galați și Vrancea. Astfel, în 2022, Agenția Galați a Băncii Naționale a României, în cadrul proiectului "Să vorbim despre bani și bănci", a desfășurat activități la instituții de învățământ din județele arondate, cu sprijinul inspectoratelor şcolare, al conducătorilor și profesorilor. În aceste activități au fost implicate peste 90 de instituții, atât din mediul rural, cât și din mediul urban și au participat 1.721 de elevi din ciclul primar, 3.568 de elevi din ciclul gimnazial și 2.433 de elevi din ciclul liceal. În total, 7.722 de copii și adolescenți au primit informații cu privire la noţiuni economice şi financiar-bancare de bază, urmărindu-se formarea unor abilităţi şi deprinderi legate de economisire, buget, investiţii, credit. De asemenea, au fost desfășurate cinci seminarii cu studenți ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, din cadrul Universității "Dunărea de Jos" Galați, care au vizat transmiterea de informații cu privire la funcțiile și rolul BNR sau la concepte economice care au impact în viața cotidiană: politică monetară, inflație, curs de schimb, produse și servicii bancare.

În acest an, proiectele de educație financiară continuă în baza parteneriatelor încheiate cu instituții de învățământ din județul nostru sau la solicitarea inspectoratelor şcolare și a altor instituții de învățământ. Pentru a marca aniversarea a 142 de ani de la înființarea agenției Galaţi, în săptămâna 13-17 martie, au avut loc întâlniri pe diverse subiecte de educație financiară cu elevi ai Colegiului Național "Vasile Alecsandri", Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu" și Școlii Gimnaziale "Dimitrie Cantemir".

Nicu Țocu,

referent de specialitate Agenția BNR Galați

 

Citit 709 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.