Praz cu sos de roşii şi măsline

Praz cu sos de roşii şi măsline
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente. 500-600 g praz (doar partea albă), 2 cepe medii, 3 linguri de ulei, sare, piper negru proaspăt măcinat, 300 ml suc de roșii gros (passata) sau 300 g roșii proaspete (opărite și decojite), cozi de ceapă verde, 1 ardei roșu, 150-200 g măsline negre întregi, o frunză de dafin, 1-2 căţei de usturoi; pentru servire (opţional): felii subţiri de lămâie, pătrunjel verde tocat.

Preparare. Tăiem tijele de praz și păstrăm doar partea lor albă și fragedă. Scoatem sâmburii măslinelor, usturoiul îl dăm prin presă, iar ceapa o tăiem rondele. Ne ocupăm și de praz, pe care îl tăiem în rondele groase de 1,5 cm. Nu-l tăiaţi prea subţirel ca să nu se dezintegreze la gătit. Apoi tocăm ardeiul roșu în cubuleţe și mărunţim și cozile de ceapă verde. Luăm o tigaie adâncă sau cratiţă în care punem ceapa, prazul și cele 3 linguri bune de ulei, presărăm totul cu sare și punem tigaia la foc mic-mediu, timp de 5 minute, amestecând încontinuu să nu se lipească. Ele trebuie să devină translucide și cu margini ușor rumenite. Adăugăm în tigaie ardeiul roșu și cozile de ceapă verde și amestecăm totul. Presărăm piper negru proaspăt măcinat și sotăm în continuare legumele pentru 2-3 minute. Acum ar fi momentul să puneţi foaia de dafin, dacă doriţi și vă place. Adăugăm roșiile sau sucul de roșii și punem și măslinele negre. Mai lăsăm mâncarea de praz cu măsline la clocotit încă 5-6 minute (la foc mediu) și gata! Acum se mai poate regla de sare în funcţie de gust și de cât de sărate au fost măslinele. Stingem focul și, la final, punem usturoiul presat.

Util de știut: Dacă adăugaţi feliile de lămâie în mâncarea de praz cu tot cu coajă, faceţi asta numai dacă sunteţi siguri că aroma cojii de lămâie este pe placul tuturor celor din familie. Cele mai potrivite ar fi măslinele fără sâmburi, că nu e prea plăcut să dai de sâmburi în farfurie.

Citit 757 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.