Marele câştigător la Oscar 2023

Marele câştigător la Oscar 2023
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Filmul „Everything Everywhere All at Once“ a fost marele câştigător al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizate duminică seară, 12 martie, la Los Angeles, unde această peliculă regizată de cineaştii Daniel Kwan şi Daniel Scheinert a câştigat şapte trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun lungmetraj“, informează revista Variety, citată de Agerpres.

Pelicula, o combinaţie între comedie şi film SF, despre proprietara americano-chineză a unei spălătorii, care trebuie să facă faţă unui audit din partea fiscului şi care se luptă în acelaşi timp cu atacatori veniţi din universuri paralele, s-a impus şi la categoriile „cea mai bună regie“, „cea mai bună actriţă în rol principal“ (Michelle Yeoh), „cel mai bun actor în rol secundar“ (Ke Huy Quan), „cea mai bună actriţă în rol secundar“ (Jamie Lee Curtis), „cel mai bun scenariu original“ (Daniel Kwan şi Daniel Scheinert) şi „cel mai bun montaj“ (Paul Rogers).

Aceste victorii reprezintă un veritabil triumf pentru A24, studioul cinematografic care a realizat un film independent ce a reuşit să obţină încasări de aproximativ 100 de milioane de dolari pe plan mondial - o realizare uluitoare într-o perioadă în care piaţa filmelor de artă este în scădere. Acelaşi studio a reuşit totodată o performanţă rară, câştigând toate cele patru premii pentru interpretare - trei au fost obţinute cu „Everything Everywhere All at Once“, iar cel de-al patrulea cu filmul „The Whale“.

Gala organizată duminică, 12 martie, de Academia Americană de Film a fost un eveniment marcat de numeroase reveniri şi de câteva premiere. Michelle Yeoh a devenit prima actriţă de origine asiatică premiată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista malaeziană are în spate o carieră îndelungată şi s-a remarcat în trecut în filme de arte marţiale şi în pelicule de acţiune, precum „Crouching Tiger Hidden Dragon“ şi „Yes, Madam“.

„Doamnelor, nu lăsaţi pe nimeni să vă spună vreodată că aţi trecut de prima tinereţe. Tuturor acelor copii, băieţi şi fete, care arată ca mine şi care ne privesc în această seară le spun că acest premiu este o sursă de speranţă şi de posibilităţi“, a spus Michelle Yeoh pe scena galei Oscar 2023, potrivit Agerpres.

Cei mai buni actori

Brendan Fraser a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui bărbat gay diagnosticat cu obezitate morbidă, care încearcă să reia legătura cu fiica lui înstrăinată în filmul „The Whale“. Brendan Fraser, odinioară un star de prim rang la Hollywood, cunoscut pentru filme mai degrabă populare, precum „George of the Jungle“ şi „The Mummy“, a petrecut ultimul deceniu rămânând departe de luminile reflectoarelor, din cauza unor probleme de sănătate şi familiale. Victoria sa de duminică seară reprezintă o revenire remarcabilă.

„Mi-am început cariera în această industrie în urmă cu 30 de ani şi succesul cu siguranţă că nu a fost uşor pentru mine, dar era ceva pe care nu l-am apreciat în acea vreme, până când a dispărut“, a declarat Brendan Fraser, vorbind despre perioada mai puţin fastă din cariera sa recentă. Actorul i-a mulţumit apoi regizorului filmului „The Whale“, Darren Aronofsky: „Mulţumesc că mi-ai aruncat un colac de salvare şi că m-ai adus înapoi la bordul navei“.

Ke Huy Quan a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării soţului protagonistei din „Everything Everywhere All at Once“. Fostul copil-minune de la Hollywood, născut în Vietnam, a jucat în filme precum „Indiana Jones and the Temple of Doom“ şi „The Goonies“, însă a renunţat la actorie în urmă cu câţiva ani, din cauza lipsei de oportunităţi la Hollywood pentru actorii asiatici.

„Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără pentru refugiaţi şi, cumva, am ajuns pe cea mai mare scenă de la Hollywood. Se spune că poveşti precum aceasta se petrec doar în filme. Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă chiar mie. Acesta este visul american“, a mărturisit el, pe scena galei Oscar 2023.

Jamie Lee Curtis, o veterană a industriei filmului, cunoscută din producţii de mare succes, precum „Halloween“, şi totodată fiica unor legende de la

Hollywood, Tony Curtis şi Janet Lee, a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar datorită interpretării unei agente a fiscului american în „Everything Everywhere All at Once“.

Galerie de imagini

Citit 721 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 16:47

1 comentariu

 • postat de Alin
  Duminică, 19 Martie 2023 05:50
  95.76.37.***
  O panarama de film! Nu merita nici macar zmeura de aur!
  Ruleaza pe Voyo!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.