Începe construcția Bisericii „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare

Începe construcția Bisericii „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Construirea bisericii ”Sf. Gheorghe” de la Voroneț a început în urmă cu 535 de ani, la data de 26 mai 1488 și a durat până pe 14 septembrie același an.

Biserica a fost sfințită cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În anul 1547, i s-a adăugat pridvorul și i s-a făcut pictura exterioară sub supravegherea mitropolitului Grigore Roșca, ce are mormântul sub pridvorul bisericii.

Voronețul s-a dovedit de la bun început o adevărată lavră a isihasmului românesc. Se presupune că de fapt a fost construită pe locul unui schit de lemn în care a viețuit Daniil Sihastrul, care i-a fost primul stareț.

Mănăstirea este socotită Capela Sixtină a Orientului pentru marea frescă de pe fațada de vest, numită ”Judecata de Apoi”. De asemenea, albastrul de Voroneț este considerat ca unic în lume, rezultat în urma prelucrării de către artiștii moldoveni a unui mineral de culoare albastră (lapis-lazuli, piatră semiprețioasă) după o tehnică bizantină. Pe fondul albastru este prezentat ”Arborele lui Iesei” sau ”Genealogia Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, iar pe coloane sunt pictați filozofii greco-latini. În stânga ușii de la intrare este zugrăvit chipul aureolat al sfântului cuvios Daniil Sihastrul. Deasupra ușii străjuiește icoana Deisis. Mântuitorul Iisus Hristos, Judecătorul Atotdrept, îi privește cercetător pe toți cei care trec pragul bisericii; în dreapta și în stânga sa, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul mijlocesc milostivirea pentru noi, oamenii. În pronaos se află, străjuit de o candelă aprinsă, mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. Deosebit de valoroasă este catapeteasma din lemn de Tisa, aurit, ușile împărătești, fiind o adevărată capodoperă de sculptură în lemn.

Tabloul votiv al întemeietorului se află în naos. Ștefan cel Mare și Sfânt, pictat în anul 1496 împreună cu doamna Maria Vochița și Bogdan moștenitorul, închină, prin mijlocirea sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Mănăstirea Mântuitorului Iisus Hristos pentru a-I mulțumi că l-a ajutat în lupta împotriva cotropitorilor turci.

De amintit și faptul că, în urmă cu 105 ani, în 1918, Mănăstirea Voroneț a fost trecută în lista monumentelor istorice.

Citit 884 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.