Acești ardei umpluți cu cușcuș, linte și năut sunt delicioși și pot fi un fel vegan, de post sau un fel lacto-vegetarian (dacă îi gratinăm cu brânză). Pe lângă faptul că arată grozav și-ți lasă gura apă la simpla lor vedere, ei sunt și extrem de gustoși și de sănătoși. Ardeii copți pe plită înainte de a-i umple cu aroma specifică de fum aduc un plus de savoare preparatului final. Umplutura din legume (morcov, ceapă, usturoi, roșii) în combinație cu năut, linte și cușcuș este una foarte reușită și merită încercată. Se poate înlocui lintea cu năutul în caz că nu le aveți pe ambele la îndemână. Cușcușul recomandat pentru această rețetă este cel marocan.
Ingrediente: 4 ardei grași, 1 morcov, 2 legături de ceapă verde sau 3 cepe vechi, 2 căței de usturoi, 2 linguri de ulei, sare, 150 g năut gata fiert, 100 g cușcuș, 75 g linte roșie uscată (poate fi și galbenă), 3 roșii mari și zemoase (de vară).
Preparare: Într-o cratiță încăpătoare se pun la călit ceapa și morcovul ras cu 2 linguri de ulei de floarea-soarelui și un praf de sare. Se amestecă ocazional legumele. Acestea trebuie doar să devină sticloase. Apoi se adaugă boabele de năut, lintea și cușcușul și se amestecă bine. Se călește totul 2-3 minute la foc mic, fără capac. Se adaugă roșiile date pe răzătoare, usturoiul zdrobit și un pic de sare. Umplutura se fierbe aproximativ 10 minute, la foc mic, fără capac. Se amestecă ocazional ca să nu se prindă, deoarece leguminoasele absorb lichidul lăsat de roșii și se umflă foarte mult. Se taie 2 ardei copți decojiți pe lung și se scot cu grijă cotorul și semințele. Se aranjează cele 4 jumătăți peste stratul de rondele de roșii. Se umplu cu generozitate ardeii cu toată umplutura din castron. Se acoperă acești ardei umpluți cu cușcuș cu rondele de roșii și, la final, se stropește totul cu ultima lingură de ulei și un praf de sare. Printre ardei se pun și ultimele bucățele de roșie rămase de la tăierea rondelelor. De apă nu este nevoie pentru că lasă roșiile destulă zeamă în timpul coacerii. Se dau ardeii umpluți la cuptorul preîncins pentru 40-45 de minute. După 35 de minute de coacere se scoate tava din cuptor pentru a face crusta de brânză (opțional, în cazul în care nu țineți post). Se presară un pic de pătrunjel verde în momentul servirii.