Oameni de seamă. William Blake, poet, gravor, pictor

Oameni de seamă. William Blake, poet, gravor, pictor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

William Blake s-a născut pe 28 noiembrie 1757. La vârsta de 14 ani a intrat ucenic la gravorul Basire.

În anul 1783 William Blake a publicat primul său volum de versuri intitulat ”Schițe poetice”. Următoarele poeme, așa-numitele ”cărți profetice”, constituie "trepte succesive ale unei încercări ambițioase de a reprezenta în forme epice și în termeni alegorici atât diversele faze și momente de criză ale evoluției sale intelectuale, cât și Odiseea spirituală și social-istorică a omenirii".

Prima dintre profețiile minore, ”Cartea lui Thel”, se situează în viziunea ce stă la baza cântecelor sale despre inocență. În ”Viziunile fiicelor Albionului” și în ”Poarta Raiului” a renunțat, în termeni simbolici, "la ideea că tot ceea ce este firesc în om este sfânt și respinge condamnarea filistiniană a sexualității ca un păcat". Operele ”America” și ”Europa” reiau "tema conflictului social-istoric dintre energia revoluționară și forțele care i se opun". Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se înscriu: ”Mielul”, ”Fiorul”, ”Londra”, ”Ierusalim” și ”Milton”, care a devenit un fel de al doilea imn național al Marii Britanii.

Blake a pictat scene din lucrările lui Milton, Dante, Shakespeare și din Biblie. Remarcabile din punct de vedere artistic sunt cele 21 de desene sau modele pentru o carte ilustrată despre Iov (din Biblie) și pentru ”Infernul” lui Dante, realizate între 1823 și 1825.

A încetat din viață pe 12 august 1827.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 474 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 August 2023 10:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.