Secretele dietei mediteraneene pe înțelesul tuturor

Secretele dietei mediteraneene pe înțelesul tuturor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Numeroase studii asupra oamenilor care trăiesc în zona mediteraneeană au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene - o dietă bazată în mare parte pe plante, în care proteinele animale joacă un rol mai mic decât în dietele occidentale.

Un nou studiu analizează valoarea dietei mediteraneene - și a stilului de viață mediteraneean - pentru oamenii care trăiesc în altă parte, în acest caz, Regatul Unit, scrie publicația Medical News Today. Studiul constată că o aderență mai mare la dieta și stilul de viață mediteraneean este asociată cu un risc cu 29 la sută mai mic de mortalitate din toate cauzele și cu un risc cu 28 la sută mai mic de cancer din toate cauzele.

Autorii studiului au analizat dieta, obiceiurile și sănătatea a 110.799 de participanți din Marea Britanie. Participanții au locuit în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Indivizii aveau între 40 și 75 de ani la începutul implicării lor în studiu - între 2009 și 2012 - și nu aveau boli cardiovasculare și cancer. Evoluțiile au fost urmărite până în 2021.

Un prim pas pentru a urma o dietă mediteraneeană este acela de a elimina mâncărurile fast-food și procesate. Pentru mulți dintre noi, aceasta este una dintre ajustările mai grele și poate dura ceva timp. Pentru început, încercați să schimbați o masă de tip fast-food cu una de casă. De exemplu, dacă poftești cartofi prăjiți, încearcă să-i faci în cuptor, stropiți cu ulei de măsline și cu puține condimente mediteraneene. Ideea este să găsești o alternativă mai sănătoasă de casă la fast-foodurile tale preferate.

Un alt pas este acela de a mânca mai multe legume, fructe, cereale și leguminoase. Baza piramidei dietei mediteraneene ar trebui să alcătuiască baza fiecărei mese. Când puteți, optați pentru antreuri vegetariene, cum ar fi o tocană sau o supă. Bazați-vă mai mult pe salate aromate. Câteva idei: salată de fasole Kidney, salată mediteraneeană de năut, salată grecească, salată Balela.

Important este să vă bazați pe grăsimi sănătoase. Un mod bun pentru a începe este să schimbați uleiul de floarea-soarelui și untul cu uleiul de măsline.

O dietă echilibrată presupune și reducerea aportului de carne roșie grasă. Mâncați mai multe proteine slabe - pește de aproximativ două ori pe săptămână, iar puiul, cu moderație. Câteva idei de rețete ar fi somon copt, frigărui de creveți, halibut și legume la tigaie, pui la grătar mediteraneean și Egg Shakshuka.

Cu siguranță puteți mânca carne roșie ocazional (foarte limitat), dar alegeți bucăți mai slabe. Mielul este adesea carnea roșie preferată în Grecia și în alte țări mediteraneene.

Includeți în alimentație lactate și ouă. Consumul de produse lactate (cu moderație) oferă beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de diabet, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și obezitate.

Atunci când vine vorba de băuturi, e bine să faceți ”economie” de calorii. În dieta mediteraneeană, acest lucru se traduce prin a bea mai multă apă și sucuri naturale proaspete.

Nu în ultimul rând, e bine să împărtășiți mesele cu alte persoane. Acest lucru ajută în mai multe moduri. Petrecerea timpului cu cei dragi reduce stresul și ne ridică starea de spirit. Socializarea cu ceilalți ne permite, de asemenea, să ne controlăm porțiile.

Citit 538 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2023 14:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.