Oameni de seamă. Vasile Vasilache, celebru actor de revistă

Oameni de seamă. Vasile Vasilache, celebru actor de revistă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Actorul, regizorul şi compozitorul Vasile Vasilache s-a născut la Huși, pe 26 octombrie 1907. A studiat actoria la Conservatorul din București, în perioada 1926-1931. A jucat ca actor în diferite trupe dramatice din București, în compania teatrală "Bulandra-Manolescu", la Teatrul "Alhambra Mică", la cinematografele "Marna", "Milano", "Volta Buzești", la Teatrul "Majestic", la Teatrul "Nou", iar din 1938 la Teatrul "Cărăbuș".

Împreună cu Nicolae Stroe a format un cuplu de revistă original, foarte apreciat de public, care a dobândit o mare popularitate atât în țară, la Radio-București, la teatrele "Alhambra" și "Cărăbuș", cât și peste hotare. A întreprins turnee artistice în Franța, Turcia şi Egipt.

A publicat articole în revistele "Cortina", "Rampa" și, în colaborare cu Ștefan Cristodulo, texte muzicale pentru spectacole de revistă, comedii muzicale: "Firfirică", "Cavaler Gândac", "Vila cu iluzii", "Într-un ceas bun", "Piccolo", "Săracul Gică".

Vasile Vasilache a fost unul dintre cei mai populari actori de revistă ai timpului, grație talentului său artistic multilateral.

Compozitorul Vasile Vasilache este autor al unor melodii devenite şlagăre ale timpului, clasice pentru muzica ușoară românească: "Trurli", "Du-mă acasă, măi tramvai", "Cine mi te-a supărat", "Țac-țac-țac", "Mi-e sufletul pustiu", "Lăutar, lăutar", "Plouă", "Pentru tine", "Să nu regreți niciodată", "Parcă ieri ne-am iubit" ș.a.

A semnat și scenariul, regia și muzica filmului "Bing-Bang", iar alături de N. Stroe scenariul, regia și muzica filmului "Ora veselă".

A decedat pe 10 aprilie 1944, în urma bombardamentelor anglo-americane asupra Bucureștiului.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 536 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.