Remember. Antoon van Dyck (1599-1641)

Remember. Antoon van Dyck (1599-1641)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pictorul  Antoon van Dyck s-a născut pe 22 martie 1599 în Antwerpen, Belgia. A fost unul dintre cei mai de succes membri ai Școlii de la Antwerpen. Reprezentant al stilului baroc, inovator în folosirea gravurii cu acquaforte, a devenit celebru pentru că a inaugurat barocul englez în calitate de pictor al Regelui Carol I Stuart al Angliei. Încă de mic a dat dovadă de talent, devenind asistentul lui Rubens la numai 14 ani.

După prima vizită în Anglia, van Dyck se întoarce la Antwerpen, unde realizează câteva tablouri care l-au transformat în primul portretist al Occidentului European. Artistul a executat unsprezece portrete regale, printre ele numărându-se și cele ale infantei Isabela a Spaniei şi Mariei de Medici.

Chiar dacă a avut și opere cu caracter istoric, el va rămâne în posteritate drept cel care a dat naștere genului ”portretului aristocratic”. A pictat și tablouri pe teme religioase sau mitologice, precum ”Sfântul Ieronim”, ”Prinderea lui Iisus”, ”Samson și Dalila” ș.a., împrumutând din stilul artiștilor Tițian, Rubens și Van Balen.

A încetat din viață pe 9 decembrie 1641, la Londra.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 451 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2023 13:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.