Remember. Pierre de Fermat (1601-1665)

Remember. Pierre de Fermat (1601-1665)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Matematicianul francez Pierre de Fermat s-a născut pe 17 august 1601, la Beaumont. A studiat dreptul civil la Universitatea din Orleans. În 1627, s-a mutat la Bordeaux, unde a devenit avocat la Înalta Curte.

Totodată, în timpul liber, a început să se ocupe de matematică. Nu şi-a publicat niciodată lucrările. Fermat este deseori numit fondatorul teoriei moderne a numerelor. El şi Rene Descartes au fost cei care au condus descoperirile matematice din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Independent de Descartes, Fermat a descoperit principiul fundamental al geometriei analitice.

Metodele sale de a găsi tangentele la curbă, punctele de maxim sau de minim l-au făcut să fie privit ca inventatorul calculului diferenţial. Din corespondenţa cu Blaise Pascal, se înţelege că Fermat a fost şi cofondator al teoriei probabilităţilor. A fost în special interesat de lucrările lui Francois Viete, matematician francez care adusese îmbunătăţiri importante în algebră. A încetat din viață pe 12 ianuarie 1665, la Castres.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 421 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2024 12:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.