Lupita Nyong’o a intrat în istoria Festivalului de Film de la Berlin

Lupita Nyong’o a intrat în istoria Festivalului de Film de la Berlin
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Festivalul de Film de la Berlin, cunoscut și sub numele de Berlinale, este unul dintre cele mai mari cinci festivaluri de film la nivel mondial. Și, până în 2024, evenimentul nu a avut un președinte de juriu de culoare în istoria sa de 74 de ani. Anul acesta, însă, actrița kenyană Lupita Nyong'o a fost aleasă să conducă juriul în alegerea filmelor câștigătoare la cele două categorii principale, Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Joi, la deschiderea evenimentului din capitala Germaniei, Nyong'o a declarat că este „foarte onorată” să preia această funcție. „Asta este frumusețea de a aduce împreună oameni din medii diferite - răspundem la stimuli diferiți”, a spus actrița, care a câștigat un Oscar pentru „12 ani de sclavie” în 2014. „Avem o mulțime de experiențe și opinii din lume și va fi interesant. Probabil că va fi și… picant”. Ea a adăugat că diversitatea juriului va îmbogăți procesul prin care vor decide ce filme să premieze.

Când organizatorii a anunțat-o pe Lupita Nyong'o ca președinte al juriului, în decembrie anul trecut, directorii festivalului, Mariëtte Rissenbeek și Carlo Chatrian, au declarat că actrița kenyană a fost selectată pentru că „întruchipează ceea ce ne place în cinematografie”, prin versatilitatea sa actoricească și capacitatea de a se adresa unor segmente de public diferite.

Cele mai importante cinci festivaluri internaționale de film - Berlin, Cannes, Veneția, Sundance și Toronto - s-au confruntat adesea cu critici pentru lipsa de diversitate în juriile lor. Cel mai mare și al doilea ca vechime dintre acestea, Festivalul de la Cannes, a avut primul președinte de juriu de culoare abia în 2020, când a fost ales regizorul american Spike Lee.

Festivalul de la Berlin se desfășoară până pe 25 februarie, când juriul va anunța filmele câștigătoare la principalele categorii.

Citit 620 ori Ultima modificare Duminică, 25 Februarie 2024 00:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.