La ce riscuri de sănătate te expui dacă ești ”pasăre de noapte”

La ce riscuri de sănătate te expui dacă ești ”pasăre de noapte”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Experții au examinat cercetările disponibile privind obiceiurile de sănătate ale persoanelor care sunt active ziua și ale celor care sunt active noaptea. Ei au descoperit, în general, că așa-numitele „păsări de noapte" mănâncă în mod tipic mai puține fructe și legume și consumă mai multe „băuturi energizante, băuturi alcoolice, zaharoase și care conțin cofeină, precum și un aport energetic mai mare din grăsimi", consemnează DC News.

Câteva studii observaționale arată, de asemenea, că ”păsările de noapte” sunt mai predispuse să-și schimbe ora la care mănâncă și să sară peste mese - cel mai adesea micul-dejun. Samantha Morrison, expertă în sănătate și bunăstare, spune că a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr târziu necesită perioade lungi de digestie, ceea ce poate duce la creșteri neașteptate în greutate, indigestie și chiar creșterea șanselor de a suferi un accident vascular cerebral.

„Una dintre cele mai devastatoare consecințe asupra sănătății pe care le poate suporta o persoană activă noaptea este efectul asupra menținerii obiceiurilor alimentare sănătoase", a declarat ea pentru Healthline. "Consumul unei mese mari seara poate avea un impact serios asupra obiceiurilor tale de somn", a mai spus ea. Mai ales atunci când acea masă mare este un hot dog, un pachet de chipsuri și o băutură răcoritoare sau un burrito de la magazinul din colț. Împreună cu aceste opțiuni sunt berea din frigiderele din spate și tutunul de la tejghea.

Biroul de Statistică a Muncii din SUA spune că 9 la sută din forța de muncă a SUA încă lucrează la ora 9,00 dimineața și 3 la sută la ora 2,00 dimineața. Sunt oameni care chiar preferă orele de noapte pentru că este mai multă liniște și mai puțină aglomerație.

Dar știind exact cum stilul de viață al persoanelor active noaptea poate afecta negativ sănătatea și poate crește șansele de anumite boli, este importantă evitarea acestuia. Dr. Steven Zodkoy, director al Monmouth Advanced Medicine, spune că atunci când creierul se trezește mai târziu, el este cu atât mai puțin pregătit să se așeze pentru noapte. Acest lucru, spune Zodkoy, poate duce la un somn slab, oboseală, epuizare, creștere în greutate, anxietate și alte simptome ale trăsăturilor de personalitate. Pentru a ajuta la minimizarea acestor efecte, Zodkoy recomandă exercițiile fizice, relaxarea și alte schimbări de stil de viață, care includ și concentrarea pe alimentație.

Pe lângă efectele pe termen lung asupra sănătății, stilul de viață al persoanelor active noaptea ar putea avea un efect imediat asupra finanțelor, deoarece ar putea face unele greșeli. Dr. Sujay Kansagra, expert în sănătatea somnului la Mattress Firm, spune că o varietate de studii sugerează că oamenii activi noaptea tind să aibă performanțe slabe, inclusiv performanța școlară, autoreglarea, asumarea de riscuri și riscul de perturbare a stării de spirit.

"Dar întrebarea de bază este: de ce au oamenii activi noaptea o dietă proastă? Aceasta este cauzată, fără îndoială, de discrepanța dintre ritmul lor circadian intern și ceasul extern", a spus Kansagra pentru Healthline. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te proteja în cazul în care îți place să lucrezi noaptea este să eviți mâncarea nesănătoasă. Asta înseamnă să mergi la magazin devreme și să te aprovizionezi cu gustări sănătoase: morcovi, salate, pui, banane, nuci, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, biscuiți și pâine integrală. Toate acestea pot satisface multe dintre poftele de seară fără să adauge calorii inutile. Bill Fish, co-fondatorul Tuck.com, spune că ritmul circadian al omului s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor, dar s-a schimbat când... Thomas Edison a inventat becul, în 1879.

Citit 749 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2024 12:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.