Remember. Alberto Korda (1928-2001)

Remember. Alberto Korda  (1928-2001)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fotograful cubanez Alberto Korda s-a născut pe 14 septembrie 1928, la Habana. A devenit celebru mai ales pentru fotografia sa emblematică a lui Che Guevara. A încercat multe meserii până când a ajuns să devină ajutorul unui fotograf. În 1960, când fotografia (înfățișându-l pe Che Guevara la un serviciu funerar) care l-a făcut celebru a fost făcută, Korda lucra pentru ziarul cubanez ”Revolución”. Korda nu a primit niciodată credit pentru fotografie, dar în 2000 a dat în judecată firma Smirnoff pentru folosirea acesteia la una din reclamele sale de vodcă.

Alfredo Korda a fost și fotograful personal al lui Fidel Castro pentru o perioadă de 10 ani. Între 1968 și 1978 s-a dedicat fotografiei subacvatice, roadele culegându-le cu ocazia unei expoziții din Japonia, în 1978, când creația sa din acel deceniu a atras atenția opiniei publice internaționale. Mai târziu, în 1999, a apărut pentru scurt timp în secvența anterioară titlului filmului lui Wim Wenders, ”Buena Vista Social Club”, deși nu a primit credit pentru aceasta nici în prezentarea realizatorilor și nici a distribuției. În 2005, regizorul Hector Cruz Sandoval a lansat un film documentar intitulat ”Kordavision” în care celebrul fotograf este protagonist.

A încetat din viață pe 25 mai 2001, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 268 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 14:33

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro