Oameni de seamă. Santiago Bernabéu, cel care a reinventat clubul de fotbal

Oameni de seamă. Santiago Bernabéu, cel care a reinventat clubul de fotbal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Santiago Bernabéu s-a născut pe 8 iunie 1895, la Almansa, Spania. La 14 ani a intrat în echipa de juniori a Real Madridului. A jucat o singură dată în altă echipă. În 1920 a jucat un singur meci în echipa rivală, Atlético Madrid. La un an s-a întors să joace pentru Real Madrid, pe postul de fruntaș. S-a pensionat la 31 de ani, continuând să fie asociat al clubului. În 1935 a devenit managerul primei echipe, apoi a devenit director și mai târziu vice-manager.

După Războiul Civil (1939), meciurile au fost reluate, dar clubul era considerat mort. 

Bernabéu nu putea lăsa echipa lui de suflet să moară. Așa că a început să caute soluții, reluând legătura cu foștii jucători, directori, antrenori și membri ai clubului.

În 1943,  a fost ales președinte al Real Madrid.

Pentru a putea aduce clubul la glorie, l-a restructurat  pe toate nivelurile. Noul stil de organizare a fost atât de bun, încât toate cluburile de astăzi au aceeași structură gândită de Santiago.

Ca dovadă a eficacității noului sistem de organizare, a reușit ca din fondurile clubului să construiască cel mai mare stadion din Europa. În 1955, a pus bazele unui campionat care a evoluat în ceea ce cunoaștem azi drept Champions League.

A fost președintele echipei Real Madrid 35 de ani. În acest timp, echipa a câștigat o cupă intercontinentală, 6 cupe europene, 16 titluri de Ligă, 6 cupe spaniole, 2 cupe latine, și o cupă Eva Duarte.

A încetat din viață pe 2 iunie 1978, la Madrid.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 593 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2024 22:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.