Ingrediente: pentru aluat: 1/2 cană făină, 1/4 cană zahăr, o linguriță sare, 200 g unt, o linguriță oțet alb, apă cu gheață; pentru umplutură: 3 căni afine, 1/2 cană sirop de arțar, o lingură zeamă de lămâie, 1/4 linguriță nucșoară, 1/4 linguriță sare; pentru uns: smântână, zahăr.
Preparare: Aluatul se prepară cu cel puțin două ore înainte de a fi copt și e indicat să se lucreze cu el pe o planșeta de inox, rece.
Peste făină se adaugă untul rece, tăiat cubulețe. Se mai adaugă și puțină apă cu gheață, oțet alb, zahăr și un praf de sare. Se frământă rapid, pentru ca untul să nu se topească, după care se strânge într-o folie alimentară. Se dă la frigider, cel puțin o oră. Între timp, se pun afinele la fiert cu siropul de arțar, până când compoziția scade la jumătate. Se pune compoziția într-un bol și se amestecă bine cu restul ingredientelor. Se lasă să se răcească complet. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se întinde o foaie de aluat. Peste ea, se pune compoziția de afine, împreună cu patru cubulețe de unt. Se acoperă cu o altă foaie de aluat și se dă la cuptor pentru circa 30 de minute, la foc potrivit. După cele 30 de minute, se scoate plăcinta, se unge cu smântână, se pudrează cu zahăr și se mai lasă încă 30 de minute.