Dovleceii cu brânză la cuptor reprezintă o rețetă simplă, gustoasă și cu aspect deosebit. Cu siguranță, îi atrage atât pe cei mici, cât și pe cei mari.
Ingrediente: 2 dovlecei mari, 300 g brânză de vaci, 200 grame telemea, o jumătate de legătură de mărar, o jumătate de legătură de pătrunjel, o lingură de unt de casă, 2 ouă, 300 g iaurt mai lichid (se poate amesteca un iaurt mai dens cu o lingură de lapte), puțin cașcaval, piper (opțional).
Preparare: Dovleceii se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Se pun apoi la scurs într-o strecurătoare încăpătoare. Se lasă la scurs 1-2 ore. După cum știți, dovlecelul conține foarte multă apă, iar aceasta ar trebui eliminată, pe cât posibil. Apoi, brânza de vaci se fărâmițează, iar telemeaua se dă pe răzătoarea mică. Se amestecă ambele și se condimentează cu piper. Se spală mărarul și pătrunjelul și se amestecă și acestea cu brânza de vaci și telemeaua. Separat, se face un sos, amestecând iaurtul și ouăle. Se bate ușor cu o furculiță sau cu telul. Se pregătește un vas termorezistent, care se unge cu unt. Înăuntru se întinde câte un rând de dovlecel, deasupra unul de brânză, apoi încă un rând de dovlecel și repetăm această operațiune până când se termină compoziția. Ultimul rând trebuie să fie de dovlecel. Deasupra se toarnă sosul din iaurt și se rade cașcavalul. Se dă la cuptor și se coace la foc mediu până când se rumenește.