Soba și zucchini noodles în sos dulce-acrișor

Soba și zucchini noodles în sos dulce-acrișor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preparatele din bucătăria internațională au cucerit încet-încet lumea toată. În România găsim preparate din bucătăria internațională în toate restaurantele, ba chiar sunt și restaurante specifice: italienești, chinezești, indiene, japoneze, mediteraneene.

În zilele noastre, a devenit însă un trend să gătești acasă, pentru că poţi să știi exact ce mănânci și poţi pune accent pe o alimentaţie sănătoasă. Se întâmplă uneori să nu știi ce să mai gătești. În acest caz, o recomandare este bucătaria asiatică, una aparte, plină de savoare și, pe cât e de complexă, pe atât e de simplă. Iată un exemplu.

Ingrediente: 1 mănunchi de tăiței soba sau tăiței obișnuiți, 2 zucchini, 1 ardei capia, 3 căței de usturoi, 1 ceapă, 1 vârf de cuțit de fulgi chilli, 3 linguri de sos de soia, 1 lingură de miere de albine, 1 lingură de oțet de orez, sare și piper, dacă e cazul, semințe de susan ușor rumenite pentru decor.

Preparare: Se pun tăițeii la fiert, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se taie zucchini de-a lungul, în felii foarte subțiri, care apoi se taie fâșii fine, cu aspect de tăiței. Ceapa se taie și ea, împreună cu usturoiul și ardeiul în bastonașe subțiri.

Într-un wok sau într-o tigaie antiaderentă se încing 2 linguri de ulei, după care se adaugă ceapa și usturoiul. Sosul de soia se combină cu mierea, fulgii de chilli și puțină apă și se toarnă peste ceapă și usturoi. Se lasă la fiert, la foc iute, până se înmoaie ceapa și usturoiul (cam un minut). Se adaugă în wok ardeiul și ”tăițeii” de zucchini și se amestecă până când sosul ajunge peste tot. Se lasă la foc potrivit aproximativ 5 minute. După ce tăițeii soba au fiert, se scurg și se adaugă peste legume. Se amestecă totul.

Se potrivesc gusturile. Atenție! Gustul nu trebuie să fie nici prea dulce, nici prea acru, nici prea sărat. Dacă tăițeii sunt prea dulci, se mai adaugă puțin oțet de orez. E posibil să mai fie nevoie și de puțină sare.

Se așază tăițeii pe farfurii și se decorează cu câteva semințe de susan, rumenite într-o tigaie la foc iute, fără grăsime.

Ce este soba

Soba este un fel de mâncare tradițional japonez, constând în niște tăiței lungi, de culoare maro-cenușiu, fabricați din făină de hrișcă. De obicei, este servită rece, fără supă, cu sos țuyu, în boluri speciale, iar uneori în variantă de supă-tăiței, cu bulion fierbinte.

Este posibil ca acești tăiței lungi și bruni să își fi avut originea în China, cu mii de ani în urmă, dar acum au devenit un element de bază în bucătăria japoneză.

Sunt populari pentru mâncăruri calde și reci și au o aromă de nucă și o textură care se potrivește cu tot felul de preparate sărate.

Tăițeii soba oferă, de asemenea, beneficii distincte pentru sănătate. Deoarece sunt preparați în forma lor tradițională, folosind doar făină de hrișcă fără gluten, pot fi o alternativă valoroasă pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Cu toate acestea, multe mărci au adaos de făină de grâu, așa că este important să verificați eticheta produsului.

Citit 192 ori Ultima modificare Joi, 15 Mai 2025 18:43

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro