Carbonara este un fel de mâncare cu paste originar din zona Romei. Se face cu ouă, brânză tare, carne de porc și piper negru.
Și-a căpătat numele actual „carbonara” la mijlocul secolului al XX-lea. De-a lungul timpului, prepararea acestui fel de mâncare a evoluat, ajungând în zilele noastre să fie gătită atât în restaurante, cât și acasă, în familie, pentru cei dragi.
Ingrediente: 400 gr spaghete, 400 gr bacon afumat, 100 gr parmezan, 300 ml smântână pentru gătit, 4 ouă, 2 căței de usturoi, o lingură de unt (margarină), ulei, sare.
Preparare: Spaghetele se fierb urmând instrucțiunile de pe pachet. În apa pentru spaghete se pune un praf de sare și o lingură de unt (margarină). Baconul se taie șuvițe subțirele și se călește în 2-3 linguri de ulei. Când începe să se rumenească, se adaugă usturoiul tocat mărunt. Se călește totul până ce usturoiul prinde o culoare aurie. Într-un castron se bat ouăle bine cu un praf de sare, se adaugă parmezanul și se amestecă până se face ca o pastă. Se încorporează smântâna și se omogenizează totul. Se adaugă totul peste baconul rumenit. Se amestecă ușor și continuu la foc mic 3-4 minute, până se coagulează ușor oul. Se adaugă peste paste la fiecare porție.