Socata (numită și suc de soc) este o băutură răcoritoare tradițională făcută prin fermentarea florilor de soc negru, zahăr, lămâie și apă. În funcție de data înfloririi plantei, socata se face și se bea în perioada mai-iunie.
Socul este benefic în diferite afecțiuni și poate fi folosit pentru sirop, ceai, dulceață, poate fi adăugat și în limonade. E parfumat și aromat, și putem face o mulțime de bunătăți cu ajutorul lui.
Ingrediente: 10-12 flori de soc bine scuturate, curățate și uscate, 250-300 grame de miere de albine sau zahăr (dacă vreți să fie mai dulce, se pot folosi 4-500 grame de miere), 4,5 l de apă plată, zeama de la 3 lămâi mari sau 4 mai mici, 2 lămâi tăiate felii; opțional: 1 linguriță de stafide.
Preparare: Într-un borcan de 5 litri se adaugă un litru de apă, mierea și se amestecă puțin ca să se dizolve. Adăugăm zeama lămâilor și lămâile tăiate felii. Adăugăm tot acum și stafidele, acestea vor ajuta socata să fermenteze și îi vor da aciditate. Acestea sunt însă opționale. Adăugăm florile de soc, care pot fi proaspete sau uscate. Completăm borcanul cu apă. Pentru această rețetă sunt necesari 4,5 litri de apă plată. Amestecăm foarte bine cu o lingură de lemn cu coada lungă, pentru a ajunge astfel și la fundul borcanului. Putem pune un capac deasupra de formă sau legăm cu tifon, pentru că borcanul are nevoie de aer, ca să fermenteze socata. Punem socata la soare, trebuie să stea într-un loc cât mai cald. În fiecare zi, de 2-3 ori, amestecăm bine, astfel încât să se amestece și să se dizolve. Durează în jur de 3-4 zile până când este bună de băut. Când este gata, o strecurăm, o punem în sticle și o păstrăm la frigider. Poate fi congelată, iar la folosire își păstrează gustul natural.