Pentru a avea toată iarna legume care își păstrează aroma și gustul ca atunci când sunt abia cumpărate, vă oferim o rețetă de castraveți murați, care vor face deliciul meselor în familie. Ei pot fi consumați atât în perioada postului, ca garnitură la felurile de mâncare specifice, cât și la mesele de sărbători.
Ingrediente: circa 2,5 kg de castraveți, tije de mărar uscat, 2-3 morcovi mai lungi, tăiați pe lungime, 4-5 tije lungi de hrean, boabe de piper, boabe de muștar, semințe de mărar, căței de usturoi, 2-3 bucăți ardei iute.
Mod de preparare: Pregătim toate ingredientele, spălăm castraveții, curățăm usturoiul, morcovul şi hreanul. Morcovul și hreanul le tăiem pe lungime. Într-un bol, amestecăm boabele de muștar, de piper și semințele de mărar.
Pentru două borcane, unul de 2 litri şi unul de 1 litru, este nevoie de 2 litri de saramură. Punem 2,250 litri de apă și 2 linguri cu vârf de sare grunjoasă și punem la fiert, să dea în 2-3 clocote, iar sarea să se topească.
După ce a fiert, luăm de pe foc și lăsăm să se liniștească, timp în care așezăm castraveții în borcan. Pe fundul borcanului, punem câteva tije de mărar uscat și jumătate din condimente, apoi umplem cu castraveți, printre care așezăm hrean, ardei iute, morcov și căței de usturoi. După ce umplem bine borcanele, punem și restul de condimente, așezăm borcanele pe suporturi metalice și turnăm saramura fierbinte.
Acoperim borcanele cu o pătură și le lăsăm să se răcească până a doua zi, când le depozităm în cămară sau în beci, după caz.
Vor fi gata de mâncat în circa 5-6 săptămâni. În acest timp, zeama lor nu trebuie vânturată precum cea de varză.

