"Stejarul arcaşilor", ultimul arbore din codrii ştefanieni de la Valea Mărului

"Stejarul arcaşilor", ultimul arbore din codrii ştefanieni de la Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Unul dintre cei mai bătrâni stejari din judeţul nostru şi din ţară este la Valea Mărului. Sătenii îi spun „Stejarul arcaşilor”, fiindcă aşa au apucat din moşi-strămoşi. Potrivit unei inscripţii pe care am văzut-o la Primăria comunală, arborele număra 450 de ani, în anul 2001. „După toate cercetările mele, cred că acest stejar are peste 500 de ani. Cred că este ultimul stejar din codrii ştefanieni şi este din vremea lui Ştefan cel Mare, fiindcă despre arcaşii Sfântului Voievod e vorba”, a declarat primarul Virgil Doca. Trunchiul arborelui din Valea Mărului are o circumferinţă de 5,40 metri şi o înălţime de 36 de metri. Coroana sa îşi desenează umbra pe o suprafaţă de 20-25 de metri, în funcţie de poziţia soarelui. Vechimea lui îl recomandă între arborii de patrimoniu din ţară şi între puţinii care dăinuie de secole.

Citit 6442 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2012 18:54

2 comentarii

 • postat de xpressbalabanesti
  Joi, 17 Mai 2012 12:00
  Daca nu l-au taiat, si nu cred, mai este unul asemanator la Cabana Stroiu - Draguseni. Acum cativa ani l-am vazut in picioare.
  Doi arbori seculari se mai gasesc pe teritoriul comunei Balabanesti este vorba de fagul de la Miroasa şi plopul de la Lungeşti de la limita de nord a judeţului, propuși pentru a intra în categoria monumentelor naturii
  0
  0
  Raportează
 • postat de alibaba
  Joi, 17 Mai 2012 01:46
  Superb articol ... dar ce face domnul primar pentru acest arbore ca a fost, este si va fi chiar si dupa ce d-l primar nu va mai fi in functie ... Ce facem noi toti pentru ocrotirea patrimoniului galatean? Dar cu promovarea turismului ....?!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.